Jack Tempchin – Learning To Dance

Jack Tempchin - Learning To DanceJack Tempchin werd wereldberoemd als auteur van het nummer ‘Peaceful easy feeling’, dat een grote hit was van The Eagles in 1972, maar hij schreef ook liedjes samen met o.a. ex-Eagles lid Glenn Frey en met Chris Hillman en zag vele artiesten grijpen naar zijn songs: Tanya Tucker (‘Somebody trying to tell you something’), Glenn Campbell (‘Rollin’’), Emmylou Harris (‘White shoes’), Sammy Kershaw en Tom Rush om er een paar te noemen. Na een intiem live-produkt (CD/DVD) in 2012 komt nu de negende CD van de man uit, waarop Tempchin eens te meer laat horen dat hij een begenadigd liedjesschrijver is, getuige de twaalf liedjes op deze CD die alle van zijn hand zijn, al doet hij het in zeven songs samen met één of meer anderen. We zien de namen staan van Chris Hillman (‘You can go home’ geschreven in 1991 voor Hillman’s ‘The desert rose band’), John Brannen (‘Learning to dance’), Joel Rafael (het prachtige nummer ‘Love’s First lesson’, een subtiel juweeltje op de laatste CD van Rafael en hier een in een zwaar aangezet arrangement gegoten) en Kim Richey (‘Nothing with you’, waarop zij ook meezingt). De arrangementen zijn van multi-instrumentalist, achtergrondzanger en producer Joel Piper. Deze Piper speelt alle instrumenten op de CD, behalve gitaar en piano (Jack zelf) en de saxofoon op ‘Learning to dance’ (Jerry Peterson). Piper houdt van zwaar werk, soms lijkt het of we een heel orkest horen!

Jack Tempchin is een prima songwriter, een minder perfecte zanger, maar dat mag de pret niet drukken. Verwacht wel redelijk zwaar aangezette poppy muziek. Mij kan het goed bekoren! (Independent)