Tom Principato – Live And Still Kickin’!

Tom Principato - Live And Still KickinZanger/gitarist Tom Principato (geboren 1952) laat met het uitbrengen van Live And Still Kickin’! horen, dat we nog steeds met hem rekening moeten houden. Deze uitgave bestaat uit een cd en dvd. Negen nummers zijn opgenomen Wenen, Oostenrijk (maart 2014) en drie in Saint Nazaire, Frankrijk (april 2014). Opvallend is dat, ondanks het feit dat beide registraties in een tijdsbestek van zestien dagen hebben plaatsgevonden, er twee verschillende bands gebruikt worden.

Tijdens het eerste deel bestaat de band naast Principato uit Tommy Epson (toetsen/zang), Josh Howell (percussie/harmonica/zang), Joe Wells (drums), Jay Turner (bas), aangevuld met een driekoppige blazerssectie. Negen nummers, zoals gezegd, waarvan alleen de Albert King-cover “Cross Cut Saw” nog niet eerder door hem op cd is gezet. Op een of andere manier link ik de muziek van Tom Principato altijd aan Eric Clapton en ook hier is dat eigenlijk weer direct het geval. Soms dat lekkere laidback geluid met op de juiste momenten even stevig los gaan. Ook met elkaars repertoire zouden deze mannen geen moeite hebben. Beiden laten zich qua repertoire niet in een vakje stoppen, hoewel in beide gevallen blues het belangrijkste ingrediënt is.

Eind vorige eeuw verscheen de cd Live and Kickin’. Het laatste nummer van deze schijf was ‘Call The Law’. Op deze nieuwe cd is dit rock ‘n’ roll nummer de opener. Met ‘Bo Bo’s Groove’ krijgen we een instrumentaal stukje latin voorgeschoteld. Ook een flinke dosis New Orleans R&B ontbreekt niet. Het instrumentale ‘Return Of The Voodoo Thing’ is echt genieten voor gitaarliefhebbers. Principato haalt hier even lekker alles uit de kast.

Op de in St. Nazaire opgenomen nummers zijn Josh Howell en Jay Turner wederom van de partij en wordt de band aangevuld met Jim Brock op drums en Renaud Cugny achter de toetsen. In ‘The Rain Came Pouring Down’ laat hij ook weer even horen wat hij in huis heeft en van het ‘viool-geluid’ dat hij uit zijn Stratocaster haalt door met de knoppen te spelen, kunnen diverse collega’s nog wat opsteken.

Hoewel het geluid van het eerste gedeelte op de DVD iets beter gemixt lijkt, is de kwaliteit van beide geluidsdragers goed te noemen. De titel wordt volledig waargemaakt en het wordt hoog tijd om de man weer eens naar Nederland te halen. (Powerhouse Records)