Hidden Agenda Deluxe, Pan Alley Fever

Hidden Agenda Deluxe, Pan Alley FeverHet gelegenheidsgezelschap Hidden Agenda bestaat uit singer-songwriters BJ Baartmans, Eric Devries, drummer Sjoerd van Bommel en bassist Gerald van Beuningen. Hun debuutalbum heet Pan Alley Fever. Wie de dertien liedjes voor het eerst in zijn geheel afdraait of streamt, weet meteen waar hij of zij aan toe is. Deze geluidsdrager ademt honderd procent Poco, Allman Brothers Band, The Band, Little Feat en CSNY. Kortom allemaal bandjes in de hoogtijdagen van de popmuziek uit de jaren zestig en zeventig.

Op hun website komt ik de volgende opvallende tekst tegen “Wat krijg je als je een aantal Nederlandse drukbezette topmuzikanten bij elkaar zet die allemaal al van echte Americana hielden voordat iemand nog wist wat die term ging inhouden? Juist: Americana Deluxe.” Bovengenoemde helden worden, zo te horen, dan ook gemeenschappelijk gedeeld. Beter goed en eigentijds gejat dan slecht bedacht, dacht na de eerste draaibeurt. Ik had er trouwens ook maar een nodig om deze recensie op papier te krijgen. Dit eigenzinnige gezelschap tovert, twaalf eigen geschreven, lekker in het gehoor liggende, liedjes uit de hoge hoed. Long Time Gone is de enige en geweldig gezongen Crosby, Stills & Nash cover. Ga er tenminste vanuit dat van Bommel hier zingt als David Crosby deed in zijn allerbeste jaren. Luister vooral ook eens naar de orgel invulling van ene Rob Geboers. Nog een hoogtepunt Goodbye Eternal Youth. Ook hier waait een zekere CSNY wind. Maar die samenzang en het eigenwijze gitaarspel verraden dat het hier inderdaad draait om muzikanten die weten waar Abraham de mosterd haalde.

Het is zo fout nog niet als er teruggegrepen wordt naar een sound uit het verleden. Zeker niet als het op deze manier gebeurd. Pan Alley Fever is voor de veteranen onder ons dan ook geen vernieuwde plaat. Heel eerlijk gezegd is dit weer zo’n plaat die vinyl verslaafde jongelui over de streep zou kunnen trekken om naar echte live muziek te gaan luisteren. Binnenkort wellicht bij jouw in de buurt:

  • 22-04-16 Trianon – Nijmegen (CD Presentatie)
  • 20-05-16 CC De Weijer – Boxmeer
  • 16-07-16 Big Rivers Festival – Dordrecht
  • 22-07-18 Parade – Utrecht