Een gedenkwaardige dag Blue Rock Studio in Wimberley, Texas

Billy en Dodie Crockett hebben met het in (Christelijke) muziek verdiende geld geïnvesteerd in een juweel van een complex nabij Wimberley in de Texaanse Hill Country, zo’n 30 km van de outskirts van Austin. Op een prachtige locatie staat daar het woonhuis alsmede een fraaie studio. In het woonhuis is een concertruimte voor max. 100 personen. Ieder jaar wordt op de zaterdag tijdens het grote SXSW festival de verjaardag van de studio gevierd met veel muziek op twee podia, naast de genoemde ruimte ook een buitenpodium onder de (zomers) broodnodige bomen. Ik kom er al sinds 2008, nadat ik via Danny Schmidt een uitnodiging kreeg om de verjaardag mee te vieren. Dit jaar was de 10e verjaardag een feit en dat werd groots gevierd. Twee podia werden vanaf 1 uur in de middag tot half acht in de avond optimaal benut – 18 acts in totaal – en de optredende artiesten waren bepaald niet de minste! Voeg daarbij de uitermate aantrekkelijke hapjes en koekjes en natuurlijk de – uiteraard blauw gekleurde – immense taart en de overheerlijke waterijsjes en je weet wat je hebt gemist. Paul Jonker werd door mij geïntroduceerd en kreeg net als ik een VIP- behandeling: zitplaats op de eerste twee rijen stoelen.

Hogan & MossTijdens dit mini-festival waren een aantal leuke verrassingen te genieten. Wat te denken van Hogan & Moss, die samen met een bassist de prachtige muziek van Jimmy Rodgers, Carter Family en Fiddlin’ Johnny Carson uit de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw deden herleven. De in de vierde versnelling uitgevoerde versie van ‘Reuben’s train’ en de subtiele bewerking van ‘Fifteen miles of elbow room’ waren de eerste hoogtepunten van de dag, op het buitenpodium, waar de geweldenaar Guy Forsyth op zijn National steel gitaar ons al had opgewarmd. Heerlijk in het zonnetje, graadje of 20, genieten dus.

Freedy JohnstonIk had gekozen voor het binnenprogramma vanaf 2.30 pm. Daar was de Amerikaanse Wouter Hamel, Matt Nakoa, bezig om zijn jazzy muziek te laten horen. Een geweldig performer, deze jonge knaap, die terecht een staande ovatie kreeg! Na hem was Freedy Johnston aan de beurt, hij werd destijds in de USA bekend door een paar hits, met name ‘Can you fly’ (1992) en ‘This perfect World (1994)’. Gedegen songs, wat gladjes helaas.  Als mijn makker Danny Schmidt vervolgens zijn prachtige luisterliedjes brengt kan de middag al niet meer stuk. Maar er zouden nog enkele hoogtepunten komen: buiten traden de neven Warren Champ (zoon van) en Marshall Hood op, waarbij duidelijk werd waarom Warren werd verkozen als beste fiddler tijdens de Austin Music Awards in maart 2016. Een zeer terechte award, luister online naar zijn zelfgeschreven en adembenemend mooi gespeelde zigeunersong ‘Black cat’. Gaaf waren de paar songs van de diep betreurde (hij kwam om in 1996 bij een vliegtuigcrash in Florida) Walter Hyatt, een  van de mannen van de Uncle Walt’s band. Binnen laat inmiddels de organisator en eigenaar van de studio Billy Crockett zijn mooie songs aan de volle ruimte horen. Hij verraste mij, werkelijk prachtig.

High Plains JamboreeOoit gehoord van High Plains Jamboree? De echte kenners weten dat dit de titel is van een song van Terry Allen. Maar het is ook de naam van het nieuwe samenwerkingsverband van gitarist Noel McKay (weet u nog, de McKay Brothers, ooit actief op Blue Highways) en zijn vrouw Brennen Leigh (mandoline). Samen met fiddler  Beth Chrisman (Carper Family) en een bassist brengen zij bluegrass van de bovenste plank. Een grote microfoon in het midden, om beurten zingen, het was in een woord geweldig. Ik zal jullie binnenkort ook kennis laten maken met de solo CD van Brennen, ‘Brennen Leigh sings Lefty Frizzell’, supermooi.

Karen MallBuiten word inmiddels afgesloten met een singer-songwriter ‘In the round’ sessie met Kim Miller, Karen Mal en Grace Pettis. Gevoelige liedjes van eigen hand en een heerlijke afsluiter, ‘Can’t help but wonder where I’m bound’ van Tom Paxton, lieftallig gezongen door Karen Mal. De grande finale is in handen van een echte klasbak uit Nashville, Mac McAnally, maar liefst acht maal winnaar van de ‘Musician of the year award’ van de Country Music Association. McAnally schreef songs en speelde in de band van Jimmy Buffett. Een grootheid die laat horen wat hij waard is en dat is veel! De geweldige dag wordt afgesloten met een ‘Jesse Winchester tribute’ door Crockett, McAnally en Pettis. Winchester nam zijn laatste CD (hij overleed in 2014) in de Blue Rock Studio op, met McAnally als producer!