John McKinley – Window On The World

John McKinley - Window On The WorldJohn McKinley is een zanger/gitarist uit het Amerikaanse Roswell, New Mexico. Buitenaards, zou nu het voor de hand liggende grapje zijn, maar zover wil ik nog niet gaan. Nog nooit van hem gehoord? Dat kan kloppen, want dit ‘Window On The World’ is het cd debuut van deze veteraan. Tientallen jaren lang is hij al als muzikant actief, maar onder de nodige aanmoediging van zijn zoon, de 35-jarige bassist/zanger Darius McKinley, is hij aan aan het schrijven geslagen en levert hier twaalf eigen werkjes af. Overigens heeft Darius aan vijf nummer als co-writer bijgedragen. Naast vader en zoon maakt ook drummer/zanger Ben Rollo deel uit van de John McKinley Band.

De muziek op dit album is zondermeer een verrassing. We horen stevige, vette Texas blues, maar vrijwel alle nummers hebben wel een verrassende wending. En naast de blues-rock horen we ook een prima stukje latin in “Cuando Yo Me Voy (I’m Outta Here)”, waarin percussionist Danny Castro ook een prima bijdrage levert. Dit is een goed in het gehoor liggend nummer, dat tot meezingen neigt. Een nummer met ‘hit potentie’, zoals we dit vroeger zouden noemen. “Dirty Nails” en “Stratitude” zijn instrumentale nummers, waar in John laat horen niet zo maar de zoveelste blues-rock gitarist te zijn.

Een nummer als “Keep The Door Cracked Open” is een ongecompliceerd country-blues achtig werkje. Zet dit naast een nummer als “Ontarian Song” en het verschil kan haast niet groter zijn. Laatstgenoemde nummer begin met akoestische gitaar en viool (bespeeld door Melissa Barry), om vervolgens over te schakelen naar een elektrisch rock gedeelte, om te eindigen in een deel met traditioneel Indiaans gezang door Rachel Lee Cousineau. Een zeer indrukwekkend stuk muziek. Natuurlijk verschijnen er prima cd’s in dit genre door gevestigde artiesten. Maar als je je toch eens wilt laten verrassen, geef dan zeker deze cd van John McKinkley een kans.