Birds of Chicago – Real Midnight

Birds of Chicago - Real MidnightHet jaar 2016 is op het moment van schrijven twee maanden onderweg en de eerste kandidaten voor de top-10 van het jaar dienen zich van lieverlee aan. De derde CD van ‘Birds of Chicago’ is zonder meer een sterke kandidaat voor de top! De wonderschone stem van frontvrouw Allison Russell heeft mij vanaf het eerste moment dat ik haar hoorde (2007, Blue Highways, Utrecht) uitermate kunnen bekoren. Toen was Allison onderdeel van de superformatie ‘Po’ Girl’, inmiddels is ze alweer een jaar of vier als ‘Birds of Chicago’ actief naast haar levenspartner JT Nero (aka Jeremy Lindsay), hetgeen ons tot dusver twee prachtige CD’s opleverde, ‘Birds of Chicago’ en ‘Live from space’. Naast Allison en Jeremy zijn Chris Merrill (bas), Drew Lindsay (piano) en Dan Abu-Absi (gitaren) vaste krachten in de Birds. Op de CD horen we Jay Bellerose op drums en verder additionele keyboards en gitaar. Het vermelden waard is de vocale inbreng van Michelle McGrath (op één nummer na) en Rhiannon Giddens (die ook in twee nummers banjo speelt en in één nummer fiddle). De mannelijke zang wordt verzorgd door Jeremy en (drie nummers) Nick Chambers. De muziek is van een hemelse schoonheid en divers van karakter. Folk is de belangrijkste invalshoek, maar gospel en soul zijn dichtbij. Alles valt extra op zijn plaats door de onberispelijke productie van superman Joe Henry! Wil je een oordeel over de liedjes, welke de mooiste zijn en zo? Onmogelijk, alle elf zijn geweldig, de negen van Jeremy en de twee van Allison! Een titelprijs wil ik wel uitreiken aan nummer 3, ‘Kinderspel (child’s game)’, een gebaar naar ons land? Ze komen immers graag deze kant op.

‘Real midnight’ zal een plek veroveren in vele top-10 lijstjes, dat is zeker. Welke plaats? Dat hangt van de andere artiesten op deze wereld af. Maar ze zullen een harde kluif hebben om dit moois te overtreffen. Vrijwel kansloos….ik wens ze veel succes op deze moeizame route. (Fred Schmale)

Eind april vliegen onze favoriete Birds richting ons land:

  • zaterdag 23 april, Eeklo (België), N9
  • zondag 24 april, Oldenzaal, Cobblestone
  • maandag 25 april, Amsterdam, Paradiso
  • dinsdag 26 april, Middelburg, Kloveniersdoelen
  • donderdag 28 april, Terheijden, Puur Wit
  • vrijdag 29 april, Lage Vuursche, In The Woods
  • zaterdag 30 april, Groningen, Rhythm & Blues Night
  • zaterdag 7 mei, Ospel, Moulin Blues
  • zondag 8 mei, Nijmegen, Trianon
  • maandag 9 mei, Eindhoven, Meneer Frits