Cam Penner – Sex & Politics

Cam Penner - Seks & PoliticsZes platen heeft Cam Penner inmiddels al uitgebracht. Sex & Politics is zijn zevende langspeler, die hij opnam samen met zijn muzikale maatje Jon Wood. Penner woonachtig ergens in Brits Columbia nam deze plaat op in zijn huisstudio. Kijk even naar de CD cover en je weet hoe dat er ongeveer uitziet. Bewonderenswaardig moet ik zeggen! Frontman van Bon Iver, singer-songwriter Justin Vernon flinke zoiets dergelijk ook op zijn debuutrelease For Emma, Forever Ago in 2008. Penner zette zijn zinnen echter op een mix van country, gospel folk, blues en psychedelische rock. Hij begeleid zichzelf met akoestische en elektrische gitaren. De niet altijd even gemakkelijk toegankelijke liedje worden daarnaast ondersteund met toetsenwerk en elektronische effecten van de hand van Jon Wood.

De titel verberg geenszins de onderwerpen van de liedjes op deze plaat. Sex & Politics klinkt eerlijk en maar vooral open. Het voelt als een live optreden. De plaat opent met het voortslepende I’m Calling, dat naadloos overvloeit in I Believe. Je voelt de hartslag toenemen. Deze chaos bonkt en klopt en blijf zowaar lekker lang hangen. Ditzelfde overkomt mij bij Hey You! (Lovers Of Music). Penner betast zijn snaren rechthoekig en de ritmiek laat je alle hoeken van de kamer zien. Neem het woord bizar niet in de mond maar het is op het randje. Heerlijk! Weer een opvallende overgang. Het instrumentale Cheating & Robbing opent al piepend en krakend de duren van het extreem donkere Can’t Afford The Blues. Dit zou je eigen live willen meemaken! Volgens mij kruipt het dan nog meer onder de huid dan het nu al doet.

Sex & Politics is misschien niet het meest toegankelijke album die Cam Penner ooit maakte, maar is wel het meest gedurfde. De brutale liedjes op dit album vergen een goed ongecensureerd oor. Mocht dan het kwartje nog niet gevallen zijn dan raad ik iedereen aan Cam Penner & Jon Wood live aan het werk te zien. (Independent)

  • dinsdag 19 april, Den Bosch, VerkadeFabriek
  • donderdag 21 april, Itterbeck (Duitsland), Hof für Heimatpflege
  • vrijdag 22 april, Amen, Cultureel Café De Amer
  • zaterdag 23 april, Utrecht, Tivoli Vredenburg
  • zondag 24 april, Middelburg, Kloveniersdoelen
  • woensdag 27 april, Tiengemeten, Herberg Tiengemeten
  • donderdag 28 april, Eppstein (Duitsland), Wunderbar Weite Welt
  • vrijdag 29 april, Oud Heverlee (België), Listwaar
  • zaterdag 30 april, Groningen, Rhythm & Blues Night