Mark Davis & The Inklings – Because There’s Nothing Outside

Mark Davis & The Inklings - Because There's Nothing OutsideDe Californische singer-songwriter Mark Davis is al lang actief in de muziek. Hij woont tegenwoordig is St Luis Obispo met de Deense songwriter/pianiste Karoline Hausted. De kartonnen verpakking, van het populaire type ‘heel dun’, geeft uitermate weinig informatie. Alleen een opsomming van de zes namen van de musici, geen instrumentvermelding, wel bronvermelding t.a.v. de 10 songs: geschreven door Davis zelf, twee ervan samen met de meespelende David Zink (gitaar) en één samen met ene Christine. Davis bracht in de jaren 90 van de vorige eeuw twee CD’s onder zijn eigen naam uit voordat hij dus met The Inklings zijn weg vervolgde. Na ‘Because there’s nothing outside’ verscheen er een tribuutCD voor de in 2009 overleden Duane Jarvis, de meeste opnames van deze CD stammen uit 1991 met Jarvis zelf op gitaar en mandoline. De liedjes op ‘Because…’ zijn geschreven in 2011. Op internet vertelt Mark over zijn levensweg, lopend langs evangelisme (diep geloof) via diepe crises naar loslaten van het geloof en zoeken naar nieuwe vrijheden. Hij schreef een boek over zijn worstelingen (‘God in chains’) en nam in dezelfde periode thuis deze gevoelige songs op, al experimenterend zoekend naar de juiste sound. De worsteling die hij doormaakte kan niet beter worden beschreven als in de song ‘Black cloud’: ‘Have I been looking for the key to a door that’s never locked, never been? If it’s really up to me, I’m thinking that it’s time to let me in’. Diverse vrienden speelden mee als Inklings, o.a. Al Wolovitch op bas en Todd Compton op viool en naast Zink ook Simon Lynge op gitaar. Mark zelf speelt piano en gitaar en hij zingt. De muziek op deze CD heeft voor mij behoorlijk wat speelbeurten nodig gehad om door te dringen. Meestal is dat een goed teken.

Prachtige arrangementen, gevoelige muziek. Een indrukwekkend document, deze CD van Mark Davis and the Inklings (overigens genoemd naar een literaire discussiegroep aan de universiteit van Oxford in de jaren 1930-1960 met als leden o.m. Tolkien en C. S. Lewis, topschrijvers uit die tijd!). (Bitemark Records)