Duane Rutter – Crazy Things

Duane Rutter – Crazy ThingsDuane Rutter is een Canadese singer/songwriter/gitarist, die al sinds de jaren zeventig actief is als sessiemuzikant en begeleider, zowel op bas en gitaar. Hij had even een aanloopje nodig, maar in 2006 verscheen zijn debuut cd, die in zijn thuisland goed werd ontvangen. Recentelijk is zijn derde cd, ‘Crazy Things’, uitgebracht.

Dat Canadezen zich ook prima thuis voelen in Americana/country/blues en andere soorten rootsmuziek, bewezen de heren van The Band al lang geleden en Duane Rutter heeft deze stijlen ook prima onder de knie. De link met dat verleden op deze cd is de aanwezigheid van voormalig Band-lid Garth Hudson, die op enkele nummers als toetsenist te horen is. Ook diens echtgenote ‘Sister’ Maud Hudson levert een vocale bijdrage op dit album.

Het album opent met “Don’t Forget”, dat een begint met een heerlijk stukje country blues, alvorens het overgaat in een pittig country/rock nummer. Het is een nummer dat gelijk de aandacht grijpt en je nieuwsgierig maakt naar de rest van de cd. En die aandacht blijft het album ook vasthouden. De teksten van de nummers zijn niet echt lichtvoetig te noemen. Duane Rutter blijkt een ‘denker’ te zijn en deelt zijn diepere gedachten graag met zijn publiek, zonder overigens echt zwaarmoedig te worden. Het album bestaat over de hele linie uit prima songs, waarbij met het toetsenspel van Hudson de nummers “Who Found Who” en “Take That Water” net dat beetje extra geeft. Ook het spel van Steve ‘Honeyboy’ Wood op de pedal steel gitaar moet even vermeld worden.

Duane Rutter heeft een aangenaam stemgeluid, schrijft prima nummers en heeft zich weten te omringen door een groepje muzikanten, dat zijn muziek goed aanvoelt. Producer/gitarist Andrew Aldridge heeft het allemaal prima weten vast te leggen. Een prima stukje Canadese Americana!