Sam Outlaw – Angeleno

Sam Outlaw, AngelenoHet Canadese label Six Shooter Records (Toronto) ging zowaar in zee met deze country-boy uit Los Angeles, Californië. De naam lijkt een artiestennaam en is dat maar gedeeltelijk, Outlaw was de echte achternaam van zijn moeder en leek hem terecht heel geschikt om als achternaam te importeren (zijn echte achternaam is Morgan). Zijn definitieve muzikale carrière startte hij op zijn dertigste (hij is nu 36) met een debuutEP in 2014 als eerste resultaat en nu dan zijn prachtige eerste full-length CD. Geproduceerd door niemand minder dan Ry Cooder (te horen op gitaren) samen met diens zoon Joachim (die ook drums speelt op de CD). In de begeleiding horen we naast de Cooders o.m. een geweldige steelgitarist, Jeremy Long (luister naar het supernummer ‘I’m not jealous’, een jaloersmakend nummer voor Sam’s grote voorbeelden George Jones, Willie Nelson, Don Williams en Dwight Yoakam). De CD is bij mij als een spreekwoordelijke bom ingeslagen, dit is country van de bovenste plank, vergelijkbaar met het beste werk van de Bakersfield-sound uit de jaren 60 en 70. Prachtig zijn vooral de twee nummers met Mariachi-trompetten en strijkers: de opener ‘Who do you think you are’ en de titelsong. Sam zingt de meeste nummers samen met de zangeres/gitarist Molly Jenson en de duetvocals doen denken aan die van Gram en Emmylou, alweer een pluspunt!

Sam Outlaw doet qua muziek denken aan die Canadese geweldenaar Daniel Romano, maar is nog strakker in de leer. Wat een prachtige country-CD, prachtige songs, prachtig gezongen, superbe begeleiding. Staat in mijn top 10 van dit jaar, dat is zeker. Op welke plaats is uiteraard nog niet duidelijk. Een must voor onze grote festivals! Absolute aanrader!! (Six Shooter Records)