Southside Johnny & The Asbury Dukes – Soultime!

Southside Johnny & The Asbury Dukes - SoultimeSouthside Johnny ( Johnny Lyon) zit al meer dan 40 jaar in de muziekscene en geldt als een van de grootste live-performers. Zijn witte stads-soul brengt hij elke keer met verve. Johnny’s inspiratie voor zijn nieuwe album Soultime! deed hij op, toen hij in een grote drankenzaak het nummer Superfly van Curtis Mayfield hoorde. Hij dacht meteen: It’s time to make people feel good again.

Samen met keyboardspeler Jeff Kazee schreef hij elf nieuwe songs die de blijde sound van de 70’er jaren soul doen herleven. De song Looking For A Good Time is daarvan het beste voorbeeld. Het zou niet misstaan in de catalogus van Curtis Mayfield. Spinning is de openingstrack van deze nieuwe schijf. Een heerlijke Stax-achtige song zoals de liefhebber kent van het duo Sam & Dave. De stem van Johnny Lyon klinkt nog altijd rauw en wellicht iets heser dan vroeger. Words Fail Me is een gevoelige ballad met een ontroerende flugelhorn solo van Chris Anderson waarbij je het moeilijk droog houdt. De beste track vind ik Walkin On A Thin Line. Een prachtig arrangement met een knipoog naar Curtis Mayfield. Southside Johnny verrast de luisteraar met een instrumentaal werkje Klank. Met een hoofdrol voor de stuiterende funky orgel en messcherp harmonicaspel. Heel ‘smooth’ (Sam Cooke achtig) klinkt The Heart Always Knows en dit nummer had van mij wel achterwege kunnen blijven. Het album eindigt weer erg sterk met de psychedelische soul van Reality. Denk aan een nummer als Papa Was A Rolling Stone.

Ja dit is een heerlijke soulschijf en ik kijk uit naar de shows die hij in de lente in Nederland gaat geven. Mensen mis dat niet want Southside Johnny is nog altijd een fantastische Soulkikker.