Eska

ESKAHet optreden van de Engelse zangeres Eska op Crossing Border was vorig jaar voor mij de sensatie van dit festival. Deze zangeres met roots uit Zimbabwe verraste met een unieke moderne grensverleggende sound. Vorig jaar debuteerde Eska met haar titelloze album, dat in Engeland heel erg goed werd ontvangen. Zij won er zelfs een prestigieuze prijs mee: Mercury Prize Album Of The Year.

Eska is al geruime tijd actief in de muziek. Als vocalist was zij onder meer actief bij Grace Jones, Cinematic Orchestra en Matthew Herbert . Vijf jaar lang zocht zij naar de sound voor haar debuut-album. Uiteindelijk met de hulp van gitarist David Okuma (The Invisible) en de geluids-freak Herbert Matthew Herbert lukte het op een grandioze wijze.

De eerste twee tracks zijn voor mij de prijsnummers van dit fascinerende album. De openingstrack This Is How My Garden Grows opent met mystieke klanken die duidden op de groei van de plantjes. De avant-gardistische begin sound ontpopt zich tot een heerlijke soul jazz song. Gatekeeper begint ook mysterieus met prachtige koortjes en dan komen er vreemde fluit-partijen die de song nog spannender maken. Aan het einde gaat Eska vocaal helemaal uit haar dak. Tjonge wat een prachtig arrangement. She’s in the Flowers is ook een heerlijk liedje met een Afrikaanse sound. Het luchtige ‘poppy’ Shades of Blue is een modern klinkende R&B-popsong met verrassende koorpartijen. Heroes & Villains is een psychedelisch klinkende reggae song met een heel moderne sound. Kortom, Eska valt in geen hokje te vangen. Dit is spannende eclectische muziek. Liefhebbers van grensoverschrijdende muziek (denk aan Joni Mitchell en Cassandra Wilson) moeten beslist kennis maken met dit spetterende debuut van Eska.