Derek Thomas & Skyline Drive – Beyond The Trestles

Derek Thomas & Skyline Drive – Beyond The TrestlesIn 2012 verraste Skyline Drive uit Californië met fraaie (semi)akoestische americana liedjes op het debuut album Topanga Ranch Motel. De naam van de band stond feitelijk voor aanvoerder, singer-songwriter Derek Thomas. Hij schreef alle songs en produceerde deels zelf, bijgestaan door begeleiders die op het nieuwe album Beyond The Trestles – harmoniezangeres Leslie Stevens uitgezonderd – compleet vervangen werden. Zijn naam heeft-ie dan ook maar losgemaakt van de band. Het is niet de enige verandering. Weliswaar grijpt Thomas stilistisch zo nu en dan terug op het rustige, kleine singer-songwriteridioom van Topanga Ranch Motel, nu zijn er relatief veel alt. country rockers met Southern rockinvloeden en doordesemende soul- en popingrediënten te noteren, in over het algemeen vollere arrangementen, al spreekt Thomas zijn voorkeur uit voor het schrijven van spaarzaam geïnstrumenteerde songs. Deze tweeledige benadering komt de variatie ten goede, te meer omdat hij de energiekere nummers ook overtuigend naar zijn hand weet te zetten. Alleen het liedje Postcards, dat voor de radio lijkt gemaakt, is een vreemde eend in de bijt. Afgezien van dat moment produceert Thomas een mooi eigen geluid, dat vooral door zijn gravelschurende stem wordt gekarakteriseerd. Het eindresultaat betreft een mix van vitale, verhalende akoestische verandaliedjes, die de relaxt zwoele entourage van de kustlijn van de Grote Oceaan ademen en zonnige, optimistisch stemmende uptemponummers, steunend op fraai open gitaarwerk. Zowel akoestisch als elektrisch doet Thomas denken aan Dawes, Jackson Browne en Neil Young, welke namen overigens een fractie vormen van zijn inspiratiebronnen, want meerdere stiefvaders en zijn moeder maakten hem vroegwijs in de muziek. Als opgroeiend kind, kriskrassend met hen reizend door de V.S., kwam hij in contact met gearriveerde country muzikanten. En dan is er, naast muziek, nog de inspirerende hartstocht voor surfen en natuur. Het helpt hem in het schrijven van beeldende teksten en het goede songschrijversgevoel vast te houden, zo laat hij in zijn bio optekenen. Prima album.