Webb Wilder – Mississippi Moderne

Webb Wilder - Mississippi ModerneIk volg Webb Wilder al vanaf zijn debuut It Came From Nashville uit 1986. Hij is een van die onnavolgbare roots rockers die al 30 jaar lang de podia onveilig maakt. Zijn debuut (pronkt nog altijd in mijn LP-kast) kenmerkte zich als een aangename mix van Britse (pub-)rock met Amerikaanse country, blues, garagerock en rockabilly (zoiets als Rockpile meets Fabulous Thunderbirds). Met Mississippi Moderne laat Webb weer eens wat van zich horen (na 6 jaar) en het resultaat mag er zijn. De veertien tracks zijn opgenomen in Studio 19 (Nashville) en hij wordt geruggesteund door zijn trouwe oude maatjes Tom Comet (bas), Jimmy Lester (drums) en gitarist Bob Williams.

Met Rough and Tumble zet Wilder meteen een kraker neer als hij zingt: Don’t try to tell me I ain’t tough enough/ I’ll be rockin’ ‘til the day I die…. Het nummer Only Fool schreef Webb samen met veteraan songwriter Dan Penn. Een mooie gevoelige track met een opvallende rol van de sitar van Bob Williams. De bewerking van Ray Davies’ I Gotta Move mag er ook zijn. Lekkere sixties rock met een stevige bite. Yard Dog is een obscure garagerockertje uit 1966 van de band The One Way Street. Webb maakt er met een gaaf rammelend orgeltje een wilde psychedelische bewerking van. De mooiste track is het door R.S. Field ( producer van Webb’s eerste albums) geschreven I’m Not Just Anybody’s Fool. Een hartverscheurende southern soul ballade. Aan het einde van de CD trakteert Webb Wilder de luisteraar op een aantal mooie blues nummers. Otis Rush’s It Takes Time krijgt een nieuw eigentijds jasje en hetzelfde geldt voor Frankie Lee Sims’ Lucy Mae Blues en het ‘fuzzy’ klinkende Jimmy Reed’s I’m Gonna Get My Baby.

Mississippi Moderne is wellicht de beste schijf van Webb Wilder na zijn verdienstelijke debuut uit 1986. Het zou mooi zijn als wij deze veteraan weer eens op de Nederlandse podia mochten bewonderen.