Grant-Lee Phillips – The Narrows

Grant-Lee Phillips - The NarrowsDe uit Californië afkomstige singer-songwriter Grant-Lee Phillips ruilde een aantal jaren geleden Los Angeles in voor de relatieve rust op het platteland. Het kwam er niet helemaal van, want tegenwoordig opereert hij vanuit Nashville, Music City of the world, of all places. Maar goed wie kent zijn klassieker Mobilize (2001) niet? Het is alweer een jaar of vier geleden dat hier Walking In The Green Corn ter tafel lag. Mooi album waarvan ik mij het akoestische liedje The Straighter Outer nog goed kan herinneren.

The Narrows is het achtste album onder de naam Grant-Lee Phillips. Phillips, frontman van de mysterieuze band Grant Lee Buffalo, leverde onder die naam nog eens vijf albums af. Wie kent het liedje Fuzzy niet? The Narrows opent in elk geval ijzersterk met het in het verlengde liggende Tennessee Rain. Voetjes gingen van de vloer en ik greep meteen naar mijn luchtgitaar. Met het hitgevoelige Cry Cry staat Phillips aan de zijlijn en ziet toe hoe iemand huis en haard moet achterlaten. Een ander opvallende track is Rolling Pin. Phillips vertaald zijn eigen scheidingservaringen in het verleden in het heden. Met elektrisch gitaren en tokkelende Banjo walst hij het verleden met deze deegrol helemaal plat. Het moest zo zijn denk ik dan! Moest overigens ook even aan het stemgeluid van Eddie Vedder denken, toen Taking On Weight In Hot Springs voorbij kwam. Nee, dit is Grant-Lee Phillips zoals ik hem het liefst hoor. Just Another River Town etaleert een soort van creatieve spanning tussen zoals het vroeger ging en hoe wij er nu mee omgaan. Iedereen roept en schreeuwt, niemand heeft het over de oorzaken van het probleem. Luister maar eens naar No Mercy In July en San Andreas Fault. Uiteindelijk is er een weg om ermee om te gaan. Find My Way, waarmee Grant-Lee Phillips deze plaat afsluit, zou overigens niet misstaan hebben op een van Bruce Springsteens albums. Prachtige afsluiter hoor.

Met de dertien liedjes op The Narrows bewijst Grant-Lee Philips dat hij tot de top van de americana-singer-songwriters behoort. Misschien nog te vroeg om nu al te roepen dat The Narrows absoluut een plaatsje krijgt in mijn persoonlijke AmaZinG Ten van 2016, maar ik doe het toch. (Yep Roc Records)

Niet missen live te zien April 26 – Amsterdam @ Bitterzoet