Peter Gallway – Muscle And Bone

Peter Gallway - Muscle And BonePeter Gallway (geboren en getogen in NYC, momenteel in Santa Barbara, Californië) kennen we onder meer van het duo met de merkwaardige naam ‘Hat check girl’, waarin hij met Annie Gallup mooie muzikale dingen doet. Maar Peter heeft ook zijn soloprojecten, waarvan ik in 2013 de CD ‘Hallo stranger’ mocht bespreken. Op deze CD brengt Gallway ons soft pop van eigen signatuur . Daarover schreef ik destijds : ‘‘Hallo stranger’ brengt ons een serie eigenzinnige licht experimentele liedjes, heel ingetogen, heel subtiel. Anders dan anders! ‘. En op de eigenzinnige en ambitieuze nieuweling treffen we acht nummers aan met een totale speelduur van meer dan een uur. Ambitieus, omdat het een aanklacht is tegen alle geweld op de wereld, we horen o.m. een gesproken fragment (door Annie Gallup overigens) uit het werk van Mahatma Gandhi in het aan de door politiekogels omgebrachte ongewapende tiener Michael Brown in Ferguson (‘Downtown Ferguson’, iets meer dan 10 minuten beklemmende muziek), ‘The distance of my fall’ (bijna 7 minuten) is geïnspireerd door de door Franco en de zijnen werd vermoorde schrijver Federico Garcia Lorca. Zoals Peter zelf op de CDhoes schrijft ‘This collection is a plea written in outrage, sorrow, anger, shame, hope, regret, belief, release and prayer’.

‘Muscle and bone’ bevat louter beklemmende muziek, je hebt flink wat speelbeurten nodig om het te kunnen vatten en waarderen. Alle instrumenten worden door Peter bespeeld, alleen op ‘Downtown Ferguson’ en ‘Citrine’ is een ander actief – en dat is uiteraard Annie Gallup en haar stem. (Gallway Bay Music)