Steven Troch – Nice ‘N’ Greasy

Steven Troch – Nice ‘N’ GreasySteven Troch is, sinds zijn periode met Fried Bourbon, geen onbekende in de lage landen. In 2015 leverde hij schitterende bijdragen op cd’s van Guy Verlinde en Tiny Legs Tim. Hij stond ook op het podium met veel internationale blues mannen en de internationale waardering heeft er ongetwijfeld aan bijgedragen dat hij op dit, in de Greaseland Studios in San José, Californië, opgenomen album bijgestaan wordt door de crème de la crème van Westcoast muzikanten. Hij wordt begeleid door Rusty Zinn (gitaar/zang), Bob Welsh (gitaar, bas, toetsen), Kid Andersen (bas/zang), June Core (drums) en Lisa Leuschner Andersen (achtergrond zang). Deze muzikanten zorgen voor een solide basis, waarop Steven zich kan manifesteren op een keur Hohner harmonica’s en als zanger.

Om met de deur in huis te vallen: Steven legt de lat zeer hoog. Zijn collega’s zullen dit jaar alles uit de kast moeten halen om het niveau van deze bluesharp cd te overtreffen of zelfs maar te evenaren. Ook als songwriter staat hij zijn mannetje. Volgens de lovende hoestekst van Mark Hummel is Troch een van de weinige Europeanen, die het idioom van de teksten volledig onder de knie heeft en het ook nog accentloos kan brengen.

Nice ‘N’ Greasy is een cd, die zijn titel volledig waar maakt. Steven Troch is er in geslaagd een afwisselend album uit te brengen met een heerlijk authentiek klinkend blues geluid, maar waarin ook andere stijlen, zoals reggae (“The Jinx Is On Me”), country (“Footsteps Of My Dead”) of mambo (“La Perta”) naadloos passen. Dat Jimmy Reed een van Steven’s voorbeelden is, is onder andere te horen in “Wanna Sleep”, waarin hij zelfs Reed’s luie stemgeluid prima weet neer te zetten. Voor elke bluesharp liefhebber is deze cd verplichte kost.