Gospelbeach – Pacific Surf Line

Gospelbeach, Pacific Surf LineDe vijf mannen van de nieuwe ‘Supergroep’ Gospelbeach hebben hun sporen verdiend bij allerlei grote artiesten en bekende bands. De namen Neal Casal (gitaar, slide gitaar, harmony vocals) en Kip Boardman (bas, wurlitzer elektrische piano, harmony vocals) waren voor mij het bekendst. De leadzang is van Brent Rademaker (tevens gitaren en orgel), verder zijn van de partij Tom Sandford (drums, harmony vocals) en multi-instrumentalist Jason Soda (allerlei gitaren, allerlei orgels, tambourine en harmony vocals) en dan nog enkele incidenteeltjes. De negen liedjes op de CD werden door het vijftal gezamenlijk geschreven en gearrangeerd, de muziek – u begrijpt het vast al – is een retroversie van de zeventiger jaren sound uit Californië van bijvoorbeeld The Byrds, Poco, CSNY, The Eagles en – uiteraard – The Beach Boys. Mooie samenzang, een mix van countryrock, rock, psychedelica en pop. Dus zeer interessant voor de muziekliefhebbers die nog altijd geen genoeg kunnen krijgen van met name de muziek van Crosby, Stills, Nash (en Young). De opener ‘California Steamer’ laat dit het best horen. Maar het meest opvallende nummer is voor mij ‘Mick Jones’, een uptemponummer – misschien opgedragen aan de gitarist van The Clash of anders aan de gitarist van Spooky Tooth/Foreigner? Of gewoon zo maar een naam?

Een echt liefhebbers-project. De muzikaliteit van de groep staat buiten kijf, maar of we zaten te wachten op een dergelijk retro-project – misschien heel veel muziekliefhebbers wel! Na een flink aantal speelbeurten gaat de muziek toch wel prettig beklijven. (Alive Records)