Big Boy Bloater and the Limits – Luxury Hobo

Big Boy Bloater & The LiMiTs - Luxury HoboZanger/gitarist/songwriter Big Boy Bloater, geboren in 1971 in Farnham, Surrey, Engeland, verdiende als dertienjarige al een leuk zakcentje door te spelen in pubs. Hij werd al snel een vaste waarde in het Britse R&B circuit, hetgeen uiteindelijk in 2008 resulteerde in zijn debuut cd “That Ain’t My Name”. In 2009 besloot hij het roer om te gooien en het volgende jaar besteedde hij aan het schrijven van nieuwe songs, die weer het jaar daarop verschenen op het titelloze debuutalbum van Big Boy Bloater and the Limits. Binnenkort verschijnt zijn derde cd met dit gezelschap: ‘Luxury Hobo’.

Naast Bloater bestaat de band uit toetsenist Dan Edwards, bassist Steven Oats en drummer Matt Cowley. Bloater heeft een indrukwekkend stemgeluid en weet zijn teksten op krachtige wijze uit de speaker te gooien. Zelf op een meer ingetogen nummer als “I Got The Feeling Someone’s Watching Me” komt hij overtuigend over, ondanks het wat beperkte bereik van zijn stem. De band weet hem prima te ondersteunen. De toetsenist klinkt op het orgel soms als een ‘Augie Meyers on speed’ en zorgt met zijn verfrissende pianospel voor prima luistermomenten. De ritmesectie zorgt voor een onopvallende, doch solide basis.

Bloater heeft voor een negental degelijke songs gezorgd met een paar uitschieters, zoals “The Devils Tail”, waarop een fraaie combinatie van slidegitaar en piano. De titelsong “Luxury Hobo” is naar mijn mening compositorisch het sterkste nummer en ook de soulachtige ballad “All Things Considered”, met een prima ingetogen gitaarsolo, is zeer de moeite waard. Verder is het een combinatie van rock ‘n’ roll, blues en blues/rock. Al met al een cd van deze Britten, die zeker de moeite waard is.