Sarah McQuaid, Walking Into White

Sarah McQuaid, Walking Into WhiteEen opvolger voor de prachtig mooie CD ‘The plum tree and the rose’. Sarah McQuaid heeft een internationale achtergrond, ze is de in Madrid geboren dochter van een Spaanse vader en een Amerikaanse moeder), groeide op in de USA (Chicago), ze heeft zowel de Ierse als de Amerikaanse nationaliteit en woont momenteel in Cornwall in de UK. Sinds haar debuut in 1997 is ‘Walking into white’ de zevende CD van deze vooral Keltisch georiënteerde Sarah. Er staan 14 nummers op de CD, waaronder een prachtig instrumentaaltje (‘I am grateful for what I have’) en drie korte (alle ca 45 seconden) a cappella gebrachte nummers met de titels ‘Sweetness and pain I, II en III’. In het door de inbreng van de trompet van Gareth Flowers jazzy nummer ‘Walking into white’ horen we verder alleen Sarah’s stem en gitaar en dan valt op hoe schitterend ze gitaar speelt, duidelijk klassiek geschoold. Er staat nog een heel bijzondere song op de CD, ‘Jackdaws rising’, met de stemmen van Sarah en Adele Schulz en in de begeleiding Sarah, de beide producers Adam Pierce (ook Fender jaguar, drums, cajon, percussie, tambourine, bas, air organ en vibraphone) en Jeremy Backofen (ook bas in enkele nummers) en ook nog Martin Stransbury met ‘stomps and handclaps’. Net als op de voorganger laat Sarah zich inspireren door oude muziek en literatuur. Twee songs zijn geïnspireerd door de kinderboekenserie ‘Swallows and amazons’ van Arthur Ransome (UK, ca 1930), boeken die Sarah recentelijk alle twaalf voorlas aan haar twee kinderen. En ‘Canticle of the sun’ (in de begeleiding twee air orgels en een vibrafoon naast Sarah en haar gitaar) is zelfs geïnspireerd door een gedicht van Franciscus van Assisi uit 1225. Sarah sluit haar bijzondere CD af met een cover van ‘The First time ever I saw your face’ van Ewan MacColl – een nummer dat we kennen van Peggy Seeger en Gordon Lightfoot – alleen Sarah en haar gitaar!

‘Walking into white’ is een pure folkCD met songs die je ertoe dwingen diep te gaan in Sarah’s gevoelige, droevige stem en de mooi ingevulde karige en subtiele begeleiding. Na het beluisteren blijf je – net als bij de voorganger – in gepaste stilte achter. (Waterbrug) Binnenkort LIVE in Nederland te zien:

  • Feb 26 Steendam, NL: Podiumcafe Peter en Leni
  • Mar 5 Zevenaar, NL: Muziekcafe De Lantaern
  • Mar 19 Zaandam, NL: Roots aan de Zaan
  • Mar 20 Oisterwijk, NL: Groeten Uit Oisterwijk