And The Golden Choir – Another Half Life

And The Golden Choir - Another Half LifeMuzikaal wonderkind word hij genoemd. Als dat zo was dan had ik beslist al eerder van hem gehoord, dacht ik. Tobias Siebert, vormgever van het project And The Golden Choir, komt echter uit Duitsland. Hoewel wij buurlanden zijn zit de muziekindustrie bij onze oosterburen totaal anders in elkaar dan in Nederland. Heb sowieso veel meer op met Duitse labels. Feit is echter dat hun artiesten, na al die jaren, nagenoeg geen voet aan de grond krijgen in Nederland.

De CD Another Half Life is zo’n typische Glitterhouse Records dingetje. Ik bedoel als Blaudzun, via dat fijne Duitse labeltje, het red in Duitsland dan zou Tobias Siebert dat zeker ook hier moeten kunnen. Maar helaas ik constateer dat Siebert niet of nauwelijks door de Nederlandse schrijvende pers is opgepakt. En dat is dus doodzonde. Siebert nam een aantal jaren de tijd om Another Half Life de mooie klankkleuren te geven die het nu heeft. Siebert schreef en arrangeerde alle liedjes namelijk zelf. Hij nam ze stukje bij beetje op en bespeeld alle instrumenten zelf. Piano, harmonium, marimba, gitaren en percussie instrumenten hij zette het allemaal in de goede volgorde. De Duitse zanger en producer klinkt in zijn eentje dan ook als een volwaardige band. Echt iets om naar uit te kijken als hij zijn kunststukjes in maart van dit jaar in Nederland over de bühne brengt.

Naar mijn gevoel staan de beste nummers niet aan het begin van dit album. De gemiddelde luisteraar moet even geduld hebben voor dat ze belanden bij tracks als New Daily Dose, het catchy Dead End Street, de fragiele ballads Angelina en het weergaloze slotstuk In Heaven. Niet dat de rest niet te pruimen zijn, nee het is een beetje allemaal van hetzelfde. Bij de tweede track The Transformation, My Brothers Home en It’s Not My Life overheerst het percussiewerk. Niets mis mee, maar je hebt al snel gehoord.

Toch is Another Half Life een mooi sfeervol album geworden. Het dat laveert tussen een hallelujastemming en een persoonlijk ingetogen wens dat And The Golden Choir’s volgende plaat wat directer op mij af zal komen. (Cargo Records)