Carrie Newcomer – The Slender Thread

Carrie Newcomer, The Slender ThreadMet deze, haar zestiende (!), CD is Carrie Newcomer geen nieuwkomer meer in het Americana-wereldje. Al in 1991 kwam haar eerste CD (‘Visions and Dreams’) uit op het kwaliteitslabel Philo, het label dat ze twaalf CD’s lang, tot 2010, trouw bleef. Na drie elders verschenen CD’s is zij op een ander kwaliteitslabel terecht gekomen, mijn favoriete Duitse label Stockfisch. Nu eens niet in de van dit label zo karakteristieke afgeronde plastic doosjes, maar in de heden ten dage meer gangbare kartonnen verpakking. En uiteraard met een fraai tekstboekje erbij. Plus natuurlijk de schare voortreffelijke musici die producer Günter Pauler steeds weet in te brengen met in de hoofdrol gitarist Ian Melrose en verder o.m. de heerlijke ‘fretless bass’ van Hans-Jorg Maucksch en de subtiele achtergrondvocals van Lea Morris. Ook horen we Ierse elementen van de tin-whistle en Ierse harp en wordt er aangevuld door piano, accordeon, keyboards, percussie, marimba, ocarina en mandola. Maar bovenal is het optimaal genieten van de prachtige, soepele altstem van Carrie zelf. Carrie brengt louter eigen songs en put daarvoor o.m. uit haar jarenlang opgebouwde repertoire, getuige de remakes van o.m. ‘The gathering of spirits’ en ‘Bare to the bone’, de titeltracks van CDs uit resp. 2002 en 1999. Mijn absolute favoriet in de prachtige reeks van 13 songs (50 minuten) is het van de CD ‘Before and after’ uit 2010 afkomstige wonderschone ‘If not now’ (er zijn zoveel zaken voor verbetering vatbaar, ‘If not now, tell me when’).

De gevoelige, adembenemend subtiele überfolk van Newcomer is een lust voor het geïnteresseerde oor. Heel erg mooi, gewoon schitterend gedaan, uiteraard met de supergeluidskwaliteit van Stockfisch. Aanrader van jewelste – voor de liefhebbers van goede folk! (Stockfisch Records)