Andrew Adkins – Glass Castles

Andrew Adkins - Glass CastlesAndrew Adkins bracht nog niet zolang geleden een aantal soloprojecten uit onder de naam The Colored Parade and Indigenous Engines. De ex frontman van de country rock formatie Mellow Down Easy komt in 2016 solo uit de kast met, naar mijn weten zijn solo debuutalbum, Glass Castles.

De CD bevat dertien intrigerende Americana, Blues, Country folkrock liedjes. De nu vanuit Nashville opererende singer-songwriter voorziet ze van keurige melodielijnen die prettig in het gehoor liggen. De eerste single May The Stars Fall at Your Door luistert dan ook als een voorspelbare hit. Adkins stemgeluid dwingt zich niet op maar heeft wel zo zijn eigenaardigheden. Hij zingt geknepen als een jonge Bob Dylan maar lijkt op de tenor versie van Ryan Bingham. Ik heb daar wel wat mee. Zoals gezegd Adkins is een tekstschrijver die zich focust op de veranderingen die om hem heen plaatsvinden. De leegloop van het platteland de verplaatsing van werkgelegenheid en het daarop volgende ontbreken van zelfvertrouwen worden detaillistisch bezongen is songs als Old Coal Town, The Song That Made The World Cry en Jubilee (Land of The Free). De arrangementen zijn gewaagd waarbij ik even wil aanstippen dat Adkins de meeste instrumenten zelf bespeeld. In de liedjes As Above As So Below en Glass Castles hoort je zowaar een aantal Lee Clayton ingevingen.

Glass Castles is geen album die het huidige muzikale landschap zal doen opschudden. Andrew Adkins levert daarentegen wel een waardig stukje werk af. Het lijkt erop dat over alles is nagedacht. De eigentijdse opzet en de gekozen thema’s hebben iets aangrijpends zonder dat ze zwaar op de maag liggen. (Independent)