Gunter Brown – North Wind

Gunter Brown - North WindHet is nog maar een jaartje geleden dat ik het debuutalbum Good Nights For Day Dreams van de uit Portland, Maine afkomstige band Gunther Brown langs mij heen zag gaan. Het opvallende stemgeluid van frontman Pete Dubuc en het opzwepende gitaarspel van Chris Plumstead maakte dit debuutalbum tot een zeer acceptabele plaat. Hoewel ik het gevoel had dat de band nog zoekende was is het opvallend dat Gunther Brown nu al met een opvolger komt. Kennelijk is de drang hoog om zich binnen het genre muzikaal te onderscheiden.

North Wind bevat evenals de voorganger tien keurige Americana georiënteerde liedjes. De plaat opent hoopvol met de kraker What’s Left. De band klinkt gedreven in de country rocker Norridgewock. Bekijk de video even en laat je visueel informeren over de hinderlaag waarin je jezelf waant.

De tracks I Believe in Love Again en For a Night komen even later dan ook niet verrassend uit mijn luidspreker. Net als op de voorganger smeedt de band meerdere muziekstijlen aan elkaar. Het voelt vertrouwt! De relatief eenvoudige arrangementen halen het beste uit de overige bemanning. Mark McDonough op bas en Derek Mills achter de drumkit kruipen hier uit hun schulp. De liedjes Sweet Marie en het daaropvolgende meeslepende Swampland doen niets onder bij de rest. De band sluit af met een heerlijk zweverige ballad genaamd Over You. My Morning Jacket komt in de buurt.

Ondanks het feit dat Gunther Brown nog steeds een beetje zoekende is heeft de band zich het afgelopen jaar behoorlijk ontwikkeld. Persoonlijk heb ik wat meer met de lomere songs die ze perfect opbouwen tot beklevende climaxen. North Wind is dus weer een forse stap vooruit. Volgens mij is het hoogste tijd dat Gunther Brown ook op Nederlandse podia kan laten zien wat ze kunnen. (Independent)