Tommy Castro & The Painkillers – Method To My Madness

Zanger/gitarist Tommy Castro is inmiddels een begrip in de blues wereld. Hij won de laatste jaren meerdere Blues Music Awards: voor beste album, beste band, beste hedendaagse blues muzikant en ‘performer of the year’. Hoewel hij sinds de jaren zeventig als muzikant actief is diverse bands, besluit hij in 1991 zijn eigen weg in te slaan en richt hij de Tommy Castro Band op. Dat jaar en ook het volgend jaar staat de band als voorprogramma in B.B. King’s zomer toer. In 1994 ziet zijn debuut album het levenslicht en vanaf dat jaar levert hij gemiddeld één album per jaar af.

Kreeg hij op zijn vorige album nog hulp van mensen als Marcia Ball, Joe Bonamassa, Magic Dick, Samantha Fish en Tab Benoit, op ‘Method To My Madness’ is de enige assistentie voor Tommy en zijn Painkillers afkomstig van Ario Rios (percussie/achtergrond zang) en Amber Morris (achtergrond zang).

De Painkillers bestaan uit de rotsvaste ritmesectie Randy McDonald (bas) en Bowen Brown (drums) plus toetsenist Michael Emerson, die met zijn piano-, Hammond- en Rhodesklanken de diverse nummers heerlijk aan elkaar weeft. De band laat horen al de gerenommeerde gasten niet nodig te hebben om een sterk album af te leveren. Tien goede zelfgeschreven nummers en twee covers (Otis Clay’s “I’m Qualified” en B.B. King’s “Bad Luck) krijgen we te horen, met uitsluitend hoogtepunten. Ik kan een paar van die hoogtepunten noemen, zoals de ballad met gospelinvloeden “Died And Gone To Heaven”, de slow blues “Lose Lose”, met vrijwel onopvallend, maar o zo subliem orgel- en pianospel van Michel Emerson of het funky “All About The Cash”. Tegelijkertijd doe ik daarmee de overige nummers tekort. Deze mannen hebben weer een zeer gevarieerd album afgeleverd met soulful blues, een beetje funk, gospel, rock ‘n’ roll en nog wat aanverwante stijlen. Weer een fraaie toevoeging aan de indrukwekkende Alligator Records catalogus en aan Castro’s discografie. (Alligator Records)