Lucinda Williams – The Ghosts of Highway 20

Lucinda Williams - The Ghosts of Highway 20Evenals haar voorganger, Down Where The Spirit Meets The Bone (2014), brengt Lucinda Williams haar achttiende release, The Ghosts Of Highway 20, weer uit op haar eigen independent label Highway 20 Records. Ze zit bijna 40 jaar in het vak. Wat moet ik schrijven wat al niet geschreven of gezegd is? Neem dan ook niet de moeite dit Alt country, folk rock fenomeen nader onder de loep te nemen.

Wat weer opvalt, is dat Williams zichzelf behoorlijk uitdaagt. Op haar dubbel CD The Ghosts Of Highway 20 maakt ze zich er niet gemakkelijk vanaf. Williams co-produceerde deze plaat samen met Greg Leisz en Tom Overby. De ritmesectie bestond uit Butch Norton (drums) en David Sutton (bas). Gitarist Val McCallum speelt overigens ook op twee nummers mee. Bill Frisell en Greg Leisz zijn verantwoordelijk geweest voor de geluidseffecten en vluchtige tonen die dit album bevat. Persoonlijk ben ik er niet van, maar van Williams kan ik ze hebben.

Deze dubbel CD bevat in totaal veertien tracks met een totale speeltijd van bijna anderhalf uur. De liedjes zijn voor een groot deel geïnspireerd op levenservaringen die Willems opdeed op en langs Interstate 20. De weg loopt van South Carolina tot in het hart van Texas. De steden waar Williams gewoond heeft (House Of Earth) de landschappen en de verhalen die de ronde deden (Louisiana Story) worden vindingrijk aan elkaar geknoopt. Aan de muzikale creativiteit, in de meer dan zeven minuten durende titertrack, lijkt geen einde aan te kennen. Nog een paar hoogtepunten Death Came. Kreeg het ijskoud van die klaagzang en het ruimtelijke gitaarspel. Een goed voorbeeld van uitstekende aansluiting is het pompende Doors Of Heaven. Nog eentje dan If My Love Could Kill. Williams stemvibratie is dan op top niveau.

Nee, The Ghosts Of Highway 20 is niet zomaar een release. Hij ligt weliswaar in het verlengde van de voorganger maar deze gaat net even iets verder dan dat ik gewend ben van deze Diva. Inderdaad, heb Lucinda Williams aangetroffen in haar meest creatieve en productieve periode van haar carrière.

(Highway 20 Records)