Kai Strauss – I Go By Feel

Kai Strauss, I Go By FeelDe Duitse gitarist/zanger Kai Strauss heeft in de loop der jaren een gedegen reputatie opgebouwd. Jarenlang maakte hij deel uit van Memo Gonzalez & the Bluescasters en menig in Europa toerende bluesmuzikant maakte gebruik van zijn vakmanschap. Ongeveer twee jaar geleden verscheen onder eigen naam de cd ‘Electric Blues’, een klein meesterwerkje, dat door de liefhebbers en critici vrijwel zonder uitzondering goed werd ontvangen. Met ‘I Go By Feel’ weet hij de hooggespannen verwachtingen naar de opvolger helemaal waar te maken, sterker nog: dit schijfje is wellicht het beste dat er dit jaar vanuit Europa op de markt is gekomen op blues gebied.

Naast zijn reguliere Duitse vrienden zijn er gastbijdragen Mike Wheeler, Tommie Harris, Tony Vega en Sax Gordon. Twaalf studionummers staan er op deze cd, waarvan vijf door Strauss zelf geschreven, twee van de hand van Boyd Small en paar smaakvolle ‘handpicked’ covers.
Elk nummer is stevig geworteld in de blues, hoewel een vleugje soul zeker niet ontbreekt.

Strauss is een veelzijdige gitarist, die zowel het vinger- als het slidewerk prima onder de knie heeft. Op een paar nummers krijgt hij assistentie van Chicago bluesman Mike Wheeler en de twee gitaristen weten het beste uit elkaar te halen. Tommie Harris en Mike Wheeler nemen in een paar nummers de vocalen voor hun rekening, terwijl Sax Gordon in enkele songs voor de sterkte blazersarrangementen verantwoordelijk is en zelf ook een lekker stukje meeblaast. Als bonusnummer staat een kwalitatief behoorlijke amateur live-opname van “Early In The Morning” op de cd, waarin te horen is dat de combinatie van Strauss met Pieter ‘Big Pete’ van der Pluijm er een is om de vingers bij af te likken. (Continental Blue Heaven)