Bellowhead – Pandemonium

Bellowhead, PandemoniumBellowhead is een contemporaire Engelse folkgroep, bestaande uit maar liefst 11 leden. In 2004 ontstond het idee van de band in de hoofden van Jon Boden (zang, fiddle, tambourine, kazoo, whistle en nog wat percussiespul) en John Spiers (melodeons, anglo concertina, kazoo, tambourine en zang). Wat dat idee inhield is duidelijk na het horen van de muziek van het gezelschap, die zich qua sfeer laat vergelijken met de Seeger Sessions van Springsteen uit 2006 en misschien nog wel meer met de uitbundige muziek van het overbekende ‘Land van Maas en Waal’ van Boudewijn de Groot. Bellowhead heeft zichzelf helaas opgeheven en bracht als zwanezang dit overzicht van beste nummers uit, met vooral aandacht voor de latere CD’s zoals het hier in 2011 besproken ‘Hedonism’ (3 nummers, waaronder het sublieme ‘New York girls’), ‘Broadside’ (ook drie nummers, ook hier besproken, in 2012 dit keer) en drie nummers van hun voorlaatste CD (‘Revival’, 2014). De overige vier nummers staan op de drie CDs tussen 2004 en 2008. Een greep uit het instrumentarium: bouzouki, mandoline, cello, fiddle, helicon, tuba, trombone, melodeons, concertina, sax, basklarinet, zaag, trompet, doedelzak, hobo, percussie.

Jammer dat dit bijzondere gezelschap er niet meer is, we zullen de vrolijkheid en muzikaliteit van de heren missen. Het meer dan 50 minuten durende overzicht op deze CD geeft een prima beeld van de aanstekelijke muziek van dit folkgezelschap. Laat je nog een laatste keer overdonderen door Bellowhead! (Navigator Records)