Turnpike Troubadours

Turnpike Troubadours, The Turnpike TroubadoursTurnpike Troubadours is een vijfmannige groep uit Oklahoma, waarvan sinds 2007 vier studio albums zijn verschenen. Onze grote vriend John Fullbright maakte ooit deel uit van dit gezelschap. De laatste van dit kwartet heet simpelweg ‘The Turnpike Troubadours’ met 13 eigen songs erop. De CD heeft het in de USA uitstekend gedaan met een hoogste positie op nummer drie in de US Country charts (voor de statistici: ook nummer 3 op de US Indie, nummer 2 op de US Folk en 5 op de US rock). Deze opsomming geeft wel aan dat de heren een aantal genres omarmen. Door de fiddle is de country niet ver weg, maar ze brengen een rockende variant met soms mooie invulling door gitaren. Je zou kunnen stellen dat de heren, een bekende naam inmiddels in het zg. Red Dirt circuit, voortdenderen in de traditie van groepen als de Kentucky Headhunters, maar dan zelfs beter met hun lekkere mix van rock (‘The mercury’, ‘Long drive home’), folk (‘A little song’ klinkt zowaar als een nummer van Fullbright) en country (‘Down here’ heeft naast de fiddle ook een steel gitaar, ‘Time of day’ is country-rock, ‘Ringing in the year’ doet sterk denken aan het door mij zeer gewaardeerde werk van de Canadees Corb Lund, ‘Easton & main’ (‘I left my heart in Tulsa, on the corner of Easton & Main) klinkt als ‘You ain’t going nowhere’ van The Byrds) met een vleugje cajun (‘The bird hunters’).

Kortom, een leuke veelzijdige CD met prachtige muziek, waarin alles bij elkaar de fiddle een belangrijke hoofdrol speelt! Gevarieerd en goed, een absolute topper in zijn genre (zeg maar ‘country-rock’). Ik begrijp de kooplust van de Amerikanen best (in de eerste week na het verschijnen werden al zo’n 19400 exemplaren verkocht! (Bossier City Records)