Pete Berwick – The Legend of Tyler Doohan

Pete Berwick, The Legend of Tyler DoohanDe zesde CD van de storyteller en cowpunk (dat was een behoorlijke tijd terug) artiest Pete Berwick verschijnt op het mij onbekende Little Class Records label. Het vorige album met nieuwe songs dateerde van een jaar of vijf terug zodat de vele fans al de kriebel hadden. Maar de man had het druk, tussen 2010 en 2015 verschenen er ook nog eens vier boeken van zijn hand. Maar onze man met de absoluut gruizigste stem (whiskey, of ???)is terug en hoe! Hij klinkt op deze CD als een kruising van de huidige Dylan en de iets minder huidige Bruce Springsteen plus een toefje John Mellencamp en Steve Earle. Zo ruim is ook zijn zeggingskracht. Niet voor niets hebben enkele van zijn songs in de afgelopen jaren in diverse films mogen meespelen. Luister naar de midtempo ballad met de veelzeggende titel ‘Keep your Socks on and don’t look down’, waarin banjo en mandoline lekker meedoen en je hoort een heerlijk voortkabbelend countrydeuntje. Magisch leuk! Ook het nummer ‘Wait’ is zo’n juweel, hier is de link met Dylan sterk hoorbaar. Maar de man kan ook stevig rocken, zoals in de titeltrack, een lied gebaseerd op een waar gebeurd verhaal van een negenjarig mannetje dat om het leven kwam toen hij zes van zijn familieleden bij een brand in een caravan wilde redden. ‘See you in hell’ doet sterk denken aan het bekende ‘Ghost riders in the sky’, zelfde sfeer, zelfde tempo.

Een bijzondere storyteller, deze gruizigerd. De CD is stevig bij mij binnengekomen en zal daar een tijdje blijven. Mooi, mooi, mooi. (Independent)