The Sumner Brothers, The Hell In Your Mind

The Sumner Brothers, The Hell in Your MindEen jaar of zes geleden maakte onze Huub voor het eerst kennis met de onverbloemde en openhartige muziek van de uit Canada afkomstige Sumner Brothers. “Dit in duisternis gehulde album is een combinatie van diepgaande teksten en treurige melodieën, die de luisteraar vrije toegang biedt tot elke spelonk van hun ziel.”, schreef Huub over het titelloze album. Volgens de veteraan van ons café werd de uitstekende opvolger I’ll Be There Tomorrow (2012) muzikaal anders ingevuld maar de intensiteit bleef. In dit geval is het dan ook erg jammer dat wij uitsluitend maar konden beschikken over een toegezonden download link van het feitelijke nieuwe visitekaartje van The Sumner Brothers. Huub heeft niks met zip, rar, Flac of mp3 bestanden. Na het beluisteren van de acht tracks, die op hun CD The Hell In Your Mind staan, had ondergetekende zoiets van, dit mogen we niet aan onze kroeg voorbij laten gaan.

Bob en Brian Sumner laten hun persoonlijke emoties en frustraties, ook op hun vijfde release de vrije loop. Hun commentaar op de slechtst bewaarde geheimen in het leven worden luid en duidelijk gezongen. De literaire invulling raakt je, komt soms zenuwslopend over en voelt pikkedonker. De nodige zelfbespiegelingen niet uit de weg gaande (Last Night I Got Drunk) snijdt hun brutale messcherp uitgevoerde country rock, blues en folk echt hout. De tweede track Ant Song sluipt bij je naar binnen. Het speelse gitaarspel en de catchy melodie danst de hele dag tussen je oren. Het verschil in stemgeluid van de broertjes verassen. Het zijn mp3 tracks dus ik kom er niet achter wie van de twee Giant Song zingt. Feit is dat het enorm driftig (NQ Arbuckle) gezongen wordt. It Wasn’t All My Fault creëert even een rustpuntje waarna Go This One Alone los barst. Dit psychedelische liedje voelt alsof The Velvet Underground The Doors ten huwelijk vraagt. Lose Your Mind, met zweverig (The Low Anthem) klarinetspel, komt precies op tijd, teken dat over de volgorde van de songs goed nagedacht is. Klasse hoor!

The Hell In Your Mind werd opgenomen op Galiano Island, even voor de kust van British Columbia, Canada. Heb geen idee wie er allemaal op meespelen op deze plaat, maar het geheel sluit als een kluisdeur. The Sumner Brothers zouden in Nederland eigenlijk allang gearriveerd moeten zijn. Op de manier hoe ze nu hun plaat onder de aandacht brengen zullen slechts een handje vol mensen hiervan kunnen genieten. The Hell In Your Mind verdient dit echter niet. (Independent)