Leeroy Stagger – Dream It All Away

Leeroy Stagger, Dream It All AwayIk had niet direct verwacht dat de countryachtige rocker en singer-songwriter Leeroy Stagger nog eens met een prachtig uitgebalanceerde plaat voor de dag zou komen. Want wisselvallige kwaliteit kleefde toch wel een beetje aan zijn repertoire. Schrijver van prima songs, maar ook van tamelijk middelmatige. Dan Dream It All Away, zijn negende studioalbum, dat van begin tot eind gevuld is met zeer aanstekelijke liedjes die je, liefst met de volumeknop wijd open, almaar wilt horen. Het gaat om een mengeling van sprankelende, soms licht vervormde uptempo bluesy/country rockers in afwisseling met onweerstaanbare, introspectieve ballads. Een smeltkroes aan invloeden is er van (een rockende) Dylan, Steve Earle, The Byrds, The Band, Tom Petty, Jeff Tweedy en Canned Heat. In de meeste songs toont hij zich een rusteloze romanticus en een enkele keer een maatschappelijk geëngageerde observator.

Staggers begeleidingsband speelt fantastisch met de veelzijdige gitarist en co-producer (prachtig melancholieke sound) Russell Broom in grootse doen. Verder drummer Pat Steward, bassist Mike Lent, gitarist en harmoniezanger Matthew Robison en pianist/organist Geoff Hillhorst. Een handjevol assistentie bovendien van onder meer Tim Easton op gitaar, tevens medecomponist van een liedje en de prachtige violiste Kendall Carson (lang niets van gehoord) op twee songs. Heerlijk, compromisloos en zeer aan te bevelen album. (Blue Rose Records)