Ron Pope – Ron Pope & The Nighthawks

Ron Pope, Ron Pope & The NighthawkIk val maar met de deur in huis: Ron Pope, een voor mij volkomen nieuwe naam aan het firmament, heeft met zijn begeleidingsband The Nighthawks een uitstekende plaat gemaakt. Dat gezegd zijnde teken ik, in korte samenvatting, wat op van zijn muzikale loopbaan. Opgegroeid in Georgia en thans wonend in New York, timmert hij in Amerika flink aan de weg sinds hij 10 jaar geleden als muzikant begon. Eerst in de band The District, daarna solo. Verschillende albums bracht hij uit in het indie-poprockgenre. Deze ervaringen vormen de aanloop naar een andere muzikale koers die hij met zijn tiende album Bad Intentions heeft in gezet.

De plaat is een samenballing van zowat alles wat Amerika aan populaire muziek te bieden heeft: blues, soul, rock ‘n’ roll, rock in vele gedaantes, country en folk. Een smeltkroes kortom die over de hele linie geweldig uitpakt, die niet loslaat en in vervoering brengt. Echte en mooie liedjes op het snijvlak van artistiek verantwoord en commercieel aantrekkelijk. En met persoonlijke teksten over – samengevat – een leven van seks, drugs en rock ‘n’ roll als muzikant on the road. In de arrangementen bestrijkt hij een breed palet van uiterst ingetogen, hartbrekende ballades tot felle, meezingbare gitaarrockers, met daartussendoor momenten van dansbare soulnummers met zwierige blazers. Zijn volle, warme stem en uitstekende zang zorgen voor een prachtige samenhang van de songs. Een groot talent kortom. Live moet zijn muziek helemaal een mooie belevenis zijn. Voor wie dat wil meemaken is er een eenmalige kans op 21 januari a.s. in Paradiso/Tolhuistuin, als onderdeel van een uitgebreide Europese tournee.

Releasedatum 8 januari 2016. Ik hoop op een fysieke uitgave en niet louter als MP3’tje. Ikzelf heb ‘n schaars geklede promo-cd, wat nochtans beter is dan een internet-dingetje (Independent)