Korey Dane – Youngblood

Korey Dane, YoungbloodAmper 25 jaar oud, tweemaal door heel de VS gelift, een mix van blank, Japans en indiaans bloed die door zijn aderen stroomt, het charisma dat sommige acteurs uit de jaren vijftig van de vorige eeuw zo enigmatisch maakte en het talent om een uitstekende song uit zijn pen te laten vloeien. Dat is een adequate, zij het uiteraard onvolledige, beschrijving van Korey Dane, die zich op de hoes van zijn nieuwe album Youngblood lijkt af te vragen wat hij in hemelsnaam te zoeken heeft in het restaurant waar hij terecht is gekomen. De sfeer van die foto vat de elf nummers op dit album goed samen. Wat je ziet, is wat je hoort: een jonge kerel die een bijna geslaagde inspanning heeft geleverd om zich te conformeren naar de verwachtingen van de buitenwereld, maar die uiteindelijk toch alleen aan tafel overblijft terwijl het restaurant bijna is leeggelopen. Dat is meteen ook de teneur van Youngblood, dat melancholie koppelt aan hoop, al gebeurt dat hopen eigenlijk een beetje tegen beter weten in.

Het album begint met het uptempo Jules Verne, een nummer dat duidelijk schatplichtig is aan Dylans Stuck Inside Of Mobile With The Memphis Blues Again, maar dat tegelijk laat horen dat Kane een lekkere song in de vingers heeft. Nog zo’n nummer met een forse knipoog naar het verleden, is I’m Your Man dat diuidelijk maakt dat Kane naar de Beatles heeft geluisterd, terwijl in countryrocker Heaven Won’t Let Me In de Byrds om de hoek komen kijken. Leuk om te horen dat de nog jonge muzikant die Korey Dane is, zijn klassiekers kent. Nog leuker is het echter om vast te stellen dat we hier te maken hebben met iemand die op zoek is naar zijn eigen stem en die vooral lijkt te vinden in weemoedige ballads als Little Dream, het ronduit schitterende You’ll Be Had (“Nobody’s gonna mind when they us you / Yeah they’ll use you so bad / Nobody’s gonna care when they’ll burn you / They will burn you / You’ll be had), het al even wonderschone Thieves en de desolate afsluiter The Lion & The Keeper. In dat kwartet tekenen zich, weliswaar nog ietwat onscherp, de contouren af van een grote singer-songwriter met veel meer toekomst voor zich dan verleden achter zich. (Innovative Leisure)