Edward David Anderson – Lower Alabama: The Loxley Sessions

Edward David Anderson, Lower Alabama The Loxley SessionsIn oktober 2015 verscheen dit soloproduct van Edward David Anderson, een singer-songwriter die eerder de aandacht trok met zijn bands Brother Jed (1995-1999) en vooral Backyard Tire Fire (2001-2010 met een reunie in 2013). Deze bands brachten ons goede rock met wat country- en jazzinvloeden. Deze soloCD met negen eigen songs heeft mij zeer bekoord. Country is het duidelijkst aanwezig op deze verrukkelijke CD, er zijn hints van blues, rock en soul. Edward speelt nylon string gitaar en banjo, de producer en bijna buurman in Lower Alabama Anthony Crawford (bekend van zijn werk met Neil Young, maar ook met Tanya Tucker, Rosanna Cash, Rodney Crowell, Vince Gill, Steve Winwood en Dwight Yoakam) is aanwezig op maar liefst elf instrumenten waaronder pedal steel, mandoline, fiddle, keys, bas, drums, harmonica. Verder horen we Anthony’s vrouw Savana Lee op vocals en incidenteel Will Kimbrough op elektrische gitaar (wat een heerlijke solo op het mooi rockende ‘Sentimental in the morning’) en Karl Langley op drums (twee nummers). De CD kent een leuke variatie tussen country en soft-rock (behalve ‘Sentimental….’ ook het nog pittigere ‘Jimmy & Bob & Jack’, de twee nummers van Kimbrough en Langley) maar voor mij zijn vooral de prachtige country-songs van uitzonderlijke klasse, met name ‘Firefly’, ‘Silverhill’, de ballad ‘Cried my eyes dry’, ‘Valentine’s day’ en de heerlijke wals ‘One at a timin’ – een song die lijkt op het alom Bekende ‘Lucille’ van Kenny Rogers en minstens dezelfde kwaliteit heeft). De tekstprijs gaat naar ‘Cried my eyes dry’: ‘My windows are broken, I can see through the roof. There ain’t too much joking these days to tell you the truth. They say that dying is easy and it’s living that’s hard. Yeah it’s tough to work up a smile with a face full of scars’.

Een grote verrassing, deze soloCD van een voormalige rocker, ik heb maar één minpuntje: de totale speeltijd komt nauwelijks boven de 30 minuten uit! Dat is dus werken met de repeatknop!! Maar de kwaliteit van het gebodene vergoedt veel! (Royal Potato)