Songs Of Ted Hawkins – Cold And Bitter Tears

Songs Of Ted Hawkins, Cold And Bitter TearsVan Ted Hawkins hebben de meesten van u allicht gehoord. Hij stond bekend als de op een melkflessenkrat gezeten straatmuzikant in Venice Beach, Californië, die na veel getob in de eerste helft van de jaren tachtig behoorlijk populair werd in Europa, maar onbekend bleef in Amerika. De troubadour met een repertoire dat, behalve een karrevracht aan covers, gevoelige zelfgeschreven liedjes bevat over liefde en lijden, die hij met invloeden uit blues, maar vooral country en soul fraai wist te omlijsten. Op 1 januari 1995 stierf hij onverwachts, slechts 58 jaar oud, na een getekend leven vol kommer en kwel – vooral in zijn jeugdjaren in Mississippi – met opnames in inrichting en gevangenis als gevolg. Slechts drie studioalbums liet hij na. Zijn door de pers gunstig ontvangen debuutplaat Watch Your Step in 1982 – al eerder begin jaren zeventig opgenomen – ging aan het publiek voorbij, maar met Happy Hour uit 1985 kreeg hij alsnog naamsbekendheid hier te lande, niet in de laatste plaats door zijn humorvolle liveoptredens waar hij, zo mocht ik ondervinden, volledig in opging. Vlak voor zijn dood nam hij het album The Next Hundred Years op, een titel die achteraf gezien een wel zeer ironische lading kreeg.

Als postume herwaardering van en extra aandacht voor zijn oeuvre verscheen op initiatief van onder meer Kevin Russell (o.a. The Gourds, Shinyribs) de plaat Cold And Bitter Tears. Vijftien liedjes uit zijn oeuvre zijn vertolkt door evenzovele artiesten uit muziekstad Austin, Texas, onder wie Kasey en Bill Chambers, Tim Easton, Gurf Morlix, Mary Gauthier en de mij onbekende Evan Felker, Sunny Sweeny en Danny Barnes.

Het eindresultaat is niet je dat, al zijn er mooie momenten te noteren door Kasey en Bill Chambers in het titelnummer of van Evan Felker. Het klinkt doorgaans vlak, fragmentarisch en bij het saaie af, de sympathieke, enthousiasmerende bedoelingen voor Hawks’ werk ten spijt. Het laatste woord is voor Ted Hawkins zelf die zijn luisteraars A Great New Year toezingt en tegelijkertijd al het ware duidelijk maakt dat hij niet te vertolken is, uniek immers als hij was. (Continental Record Services)