Maison du Malheur – Stomping Ground

Maison du Malheur, oorspronkelijk in 2010 begonnen als singer/songwriter, is in 5 jaar uitgegroeid naar een heus rhythm/ blues/jazz/jive band. Veel van de muziek zal onder invloed van de platencollectie van frontman JP Mesker ontstaan zijn. Een collectie die varieert van Louis Armstrong tot Tom Waits en Nick Cave & the Bad Seeds.

Vergelijkingen met CW Stoneking zijn ook op zijn plaats met de soms heerlijke orkestrale, zompige sound, zoals de opener ‘Join the weeds’. Maar ook de rockabilly kant op ‘Too fast too slow’ met een slappende bas is niet te versmaden. De meeste nummers zijn ingezet op een flink tempo, lekker dansbaar en met een groot feest gevoel. Rustige nummers zoals ‘Streams of resonation’, ‘The connection’ en ‘Crow’ zijn welkome rustpuntjes. Bij ‘Crow’ kwam in één keer een naam boven drijven. Op enkele nummers was de tuba zo lekker aanwezig en deed mij aan iemand denken. Inderdaad bij ‘Crow’ viel het kwartje, de vergelijking met Jon Sass, tubaspeler bij oa Hans Theessink, dringt zich op, met datzelfde onverklaarbare lekkere  geluid.

Maison du Malheur heeft met Stomping ground een pracht van een cd neergezet met een groot ‘live’ gevoel. Dat live gevoel hebben zij bereikt dankzij de one take opnames, ook voor wat betreft de zang. Of zoals zij zeggen: fuck the overdubs.

Jan van Eck Auteur