The Burns Sisters, Looking Back – Our American Irish Souls

The Burns Sisters, Looking Back - Our American Irish SoulsIk heb ze – in al die jaren dat The Burns Sisters actief zijn – slechts 2 keer gezien. Bij het optreden in de Cactus Cafe, Austin Texas vroeg ik mij af waarom de zusters live veel meer indruk maakten dan op hun albums van Rounder Records. Met de nieuwste schijf van The Burns Sisters klinkt het een stuk aangenamer en frisser. Annie en Marie Burns namen zelf de productie voor hun rekening en dat pakt goed uit.

Het nieuwe album brengt een ode aan de Amerikaans Ierse roots van hun familie. The Burns Sisters groeide op in een creatief gezin, waar vader John J. Burns onder meer actief was als campagneleider voor de presidentskandidaat Robert Kennedy en moeder Teresa bekend was als een lokaal begeerde zangeres. Halverwege de 80’er jaren begonnen The Burns Sisters – toen nog als kwintet – met hun muzikale loopbaan in het folk circuit. Sinds 2013 (na jarenlang als trio actief) zijn alleen de zussen Annie en Marie over, omdat zus Jeannie haar heil in Austin, Texas zocht.

Er is veel zorg besteed aan dit nieuwe album. De songs zijn rijk gearrangeerd en kanjers als Jim Kimball (gitaar), Stuart Duncan (fiddle en mandoline) , Don Kerse (bas) en Daryl Burgess kleuren de liedjes smaakvol in. Het album opent met een ode aan hun moeder, geschreven door Marie Burns. Meteen vallen de prachtige vocalen op van de gezusters Burns. Ralph McTell’s ontroerende migratiesong Clare to Here is een van de hoogtepunten. Dat geldt ook voor de eigen autobiografische compositie Workhouse dat prachtig Iers klinkt dankzij de Uillean Pipes van Blackie O’Connell. De bekende migratiesong Kilkelly van Steven en Peter Jones ontbreekt niet. Enig minpuntje is de keuze van het kleffe liedje Oh, Danny Boy, maar het zij The Burns Sisters vergeven als ik in het CD-boekje lees dat zij dat deden ter ere van hun moeder.

Liefhebbers van melodieuze Ierse akoestische muziek doen er goed aan om dit fraaie album van The Burns Sisters snel aan te schaffen. Een prachtig album vol verstilde luisterliedjes met die geweldige samenzang van de zussen Burns. (Independent)