Kinky Friedman, The Loneliest Man I Ever Met

Kinky Friedman, The Loneliest Man I Ever MetKinky Friedman behoeft bij de Americana-kenners geen nadere introductie. De cultheld uit Texas heeft in de jaren 70 de Americana-wereld wakker geschud met zijn sociaal bewuste songs. Titels als ‘Get your biscuits in the oven and your buns in the bed’ (waarin hij de Women’s Lib organisatie een flinke schop onder de buns geeft), ‘We refuse the right to refuse service to you’ (anti discriminatie) en ‘Sold American’ (wat een raar land, mijn USA) gaven Friedman de status van een cultheld. Voeg daarbij zijn latere serie whodunits, waarin de leden van zijn toenmalige band ‘The jewboys’ een rol spelen en zijn ‘running for governor (Texas, 2006)’ en het beeld is compleet. Friedman, op 1 november werd hij 71 jaar oud, is nog steeds actief als uitvoerend artiest. Begin 2013 verscheen zijn laatste CD, een liveCD, op deze site besproken. Verrassend is het begin oktober jl. verschijnen van deze nieuwe CD, het betreft een in de studio opgenomen CD, zijn eerste in 32 jaar (er verschenen in totaal 15 CD’s van Kinky op 13 verschillende labels, de laatste 32 jaar dus alleen verzamelaars en live-CD’s)!!! Het is een opvallende CD, waarop voornamelijk covers (sorry, ‘interpretaties’ volgens de grote sigaarvreter zelf) staan, een gevarieerde verzameling met nummers van Tom Waits (‘a Christmas card from a hooker in Minneapolis’), Willie Nelson (die zelf – uiteraard – meezingt en –speelt op zijn ‘Bloody Mary Morning’, Merle Haggard (het onsterfelijke ‘Mama’s hungry eyes’, Bob Dylan (het minstens even onsterfelijke ‘Girl from the North Country’), Warren Zevon en Johnny Cash. Van Kinky zelf staan behalve de geniaal geweldige titeltrack (opgedragen aan Tompall Glaser) ook ‘Lady yesterday’ en ‘Wild man from Borneo’ op de CD, twee liedjes uit zijn zeventiger jaren productie. De begeleiding is heel kleinschalig gehouden, gitaar met incidenteel harmonica, piano.

Kinky Friedman gromt zich op weergaloze wijze door een twaalftal juweeltjes heen. Zijn stem is nog behoorlijk vast, zijn songkeuze op deze CD onovertroffen. Wat te denken van de afsluiter ‘A nightingale sang in Berkeley Square’(Engeland, 1939, Eric Maschwitz en Manning Sherwin). Geweldige CD van een ongewoon mens! (Avenue A Records)

Fred Schmale Auteur