Omar & the Howlers, The Kitchen Sink

Omar & the Howlers, The Kitchen SinkGeboren in 1950, op je zevende gitaar leren spelen en op je 13e je eigen band oprichten. Dat was de start van Kent Dykes. Op zijn 20e leert hij de band the Howlers kennen en sindsdien is de naam Omar ontstaan. Met ‘The Kitchen Sink’ is dit alweer zijn 27e album en nog steeds is hij op zijn 65e nog steeds een druk baasje. 150-160 Optredens per jaar, tel daar de reisdagen bij op en zijn jaar is aardig opgevuld.

Het nieuwe album is een verzameling van vijf covers en zeven eigen nummers. Met dit album eren zij overleden legendes/vrienden. En dat kun je inderdaad het best met muziek doen. Deze covers blijven het originele gevoel geven ondanks de toch eigen sound van Omar. Een mooi voorbeeld daarvan is “Who do you love” van Bo Didley, onmiskenbaar, maar net even wat agressiever.

De eigen nummers staan garant voor een flinke dosis rauwe blues met de nodige swing er in. Maar ook verrast hij met “Dixie’s All Night Bar”en “The Battle Rages On”, songs met een flinke scheut country. Het “I’ll Keep on Dreamin” heeft een jazzy ondertoon met een western viool, een mooi laid back nummer wat je niet vaak hoort bij Omar. De afsluiter “Climb on Board” met een hoog Johnny Cash gevoel, kun je betitelen als een countrygospel, zeer overtuigend gespeeld.

De country kant van Omar kende ik nog niet maar heeft mij wel positief verrast. Al met al een cd op niveau die je van Omar & the Howlers mag verwachten. (Big Guitar Music)