Alison Brown, The Songs Of The Banjo

Alison Brown, The Songs Of The BanjoAlison Brown speelt banjo in Alison Krauss & Union Station sinds 1989 en is daarnaast o.m. actief in de groep NewGrange en met haar Alison Brown Quartet. Ze is beslist een fenomeen op dit instrument en heeft dat, behalve in Union Station, ook op haar eigen CD’s sinds (maar liefst) 1981 nadrukkelijk laten horen. Er zijn heel wat CD’s verschenen waarop zij is te horen. We beperken ons tot de recent verschenen CD ‘The song of the banjo’. Er staan 13 nummers op deze CD met een totale speelduur van bijna een uur en het aantal medewerkers is groot. De instrumentale puik van Nashville is aanwezig, ik noem Stuart Duncan (fiddle), John Doyle (gitaar), Steve Gadd (drums), Kenny Malone (percussie), Rob Ickes (dobro), John Jarvis (piano), Garry West (bas) naast Alison zelf op banjo, banjola en low banjo. Slechts drie nummers hebben een vocale inbreng, de covers ‘Carolina in the pines’ (Michael Murphy, zang van Amy Ray en Emily Saliers), ‘I’ll never fall in love again’ (Bacharach/David, zang Colin Hay) en (bonustrack) ‘What’s going on’ (Marvin Gaye, zang Keb’Mo’). Er staan nog drie covers op de CD, allen instrumentaal: ‘Time after time’ (Cindy Lauper, ‘Feels so good’ (Chuck Mangione) en het mij totaal niet bekende ‘Dance with me’ (John en Johanna Hall). De overige titels zijn van Alison zelf, deels geschreven met anderen. Dat is een merkwaardig allegaartje, hoor ik jullie denken. Jawel, maar Alison smeedt er een geheel van dat ergens tussen bluegrass en new age in valt. Hele rustige en subtiele akoestische muziek, prachtig gespeeld, perfect gearrangeerd. Heerlijk bij een lekker glaasje wijn met de open haard aan. Denk aan Kerst!

‘The song of the banjo’ is een heel aangename CD met volwassen en mooie akoestische juweeltjes. Een bluegrass/new age project met folk- en jazz-invloeden (‘Stuff happens’ is behoorlijk jazzy en zelfs soulful). Mooi gedaan! (Compass Records)