Antun Opic, Shovel My Coal

Antun Opic, Shovel My CoalZo, die Antun Opic! Deze uit vier liedjes bestaande ep doet denken aan Berlijn. Daar waar de Europese muziek samensmelt. Klezmer, Balkan beat, blues, jazz, vaudeville, cabaret, klassiek, zigeuner en al waar ik geen weet van heb, Opic roert erin tot het een vurig mengsel wordt. De Duitse Kroaat of Kroatische Duitser weet van wanten. Smaakvol is zijn Duitse Engels dat uitstekend bij deze muziek past. In zijn stem klinkt soms een vilein toontje. Neem nu Hide & Seek waarin hij haar letterlijk platwalst.

Why I am such a bad boy, I make her sad.
Sometimes she sends me without dinner to bed.

Waarna de klarinet melancholiek omhoog kringelt om vervolgens door snijdende gitaarriff overstemd te worden. De andere drie liedjes, zeker het stevig uitgevoerde The Journalist, mogen er ook zijn. Luister ook eens naar zijn album No Offense (2013). (Independent)