Tip Jar, Let Go

Tip Jar, Let GoOnder de naam Tip Jar bundelden singer-songwriter en multi-instrumentalist Bart de Win en zangeres en sierraadontwerpster Arianne Knegt vorig jaar al hun krachten in de vorm van hun debuut CD Back Porch. Het resultaat was een duet-CD met on Nederlandse Bluegrass en country georiënteerde muziek. Zo vlak voor de kerst zet het tweetal de opvolger daarvan Let Go in de etalage. Net zoals op het debuutalbum hoor je de inbreng van hun Amerikaanse vrienden Walt en Tina Mitchel Wilkins, Bill Small en Kim Deschamps terug. De Nederlandse ondersteuning komt van de hand van Harry Hendriks, op diverse gitaren, Tonnie Ector op bas, Joost van Es op viool, Eric van de Lest en Arthur Lijten op drums.

Geeft toe, het is een hele opsomming waardoor je misschien wel de indruk krijgt van “oei weer zo’n vol gepropt album”. Het tegendeel is echter waar. Ondanks de drukke bemensing hebben alle veertien liedjes een open structuur. Denk aan die bouwvalige schuur ergens de middel of nowhere. Voel de het zonlicht op je gezicht, luister naar het fluitende riet waartussen de Schotse hooglanders grazen. Zo landelijk voelt deze CD. Dit stel zingt zo geloofwaardig over de liefde en het kleine heldere licht dat je bij de eerste draaibeurt al verkocht bent. Niet omdat de songs zo uniek zijn, nee het is omdat zo herkenbaar en begrijpend overkomen. Neem nu Everything’s Changing. De tekst is kort van stof maar bedenk het maar. “A boy becomes a man almost overnight. A girl without a plan. The road took another life. So hard to understand”, Jezus wat kwam deze even akelig dichtbij zeg. Niet alle songs kolken overigens op deze manier. De relatief simpele melodielijnen bijvoorbeeld hadden wat mij betreft, deze keer wat spannender gekund, als je tenminste kijk wie er zo allemaal meedoen op de deze plaat.

Let Go is naast de lay-out, tekstboekje etc. een uitstekend verzorgde CD. De cover laat twee mensen zien die goed in hun vel zitten. Loslaten, reizen, ontdekken en plezier maken zitten in de gene. Pluk de dag en geniet ervan. Laat los, je kunt nu eenmaal niet iedereen die je lief hebt, beschermen tegen het verdriet. Zie hier de boodschap van de makers. (Independent)

Jan Janssen Auteur