Jeb Barry, Milltown

Jeb Barry, MilltownMassachusetts, USA, huist vele singer-songwriters. Met name rond Boston is er een bloeiende muziekscene, waarbij Americana-artiesten de boventoon voeren. U begrijpt het al, Jeb Barry is er ook zoeen! Hij is de zanger en songwriter van de ‘Pawn Shop Saints’, een groep die ‘donkere’ bluegrass speelt. Zijn tweede solo CD, ‘Milltown’, laat ons een man horen met een gruizige stem die maar liefst 15 eigen songs op de CD heeft gezet, een klein deel slechts van de meer dan 4000 die hij heeft geschreven. Hij klinkt als een kruising van Steve Earle en John Fullbright, houdt zijn begeleiding spaarzaam – zelf speelt hij gitaar, mandoline, resonator gitaar en in een aantal songs is hij ook de enige begeleider. De Pawn Shop Saints spelen gitaar/dobro, uke bass (wat?), banjo/harmonica en zingen sporadisch mee (twee van de vier). De opnamen zijn voor het grootste gedeelte ‘live’, niet met publiek, maar zonder gefiebel achteraf. In de serie (bijna) alleen songs valt met name het tekstueel prachtige ‘If you were whiskey’ op. De whiskey komt terug in het door dobrospel omgeven ‘Homegrown’. Het daarop volgende nummer heet ‘Why I drink alone’, wat een problemen heeft die man! Je hoort de whiskey in Jeb’s stem doorklinken.

Een bijzondere singer-songwriter, deze Jeb Barry. Zijn songs zijn uitstekend, de sfeer die hij op deze CD oproept is donker (somber) en wazig. Mij kan hij ermee boeien, temeer daar hij de begeleiding zo heerlijk simpel houdt. Je hoort eigenlijk nergens meer dan twee instrumenten! (Independent)