The Tallent Brothers, Back On The Old Stuff

The Tallent Brothers, Back On The Old StuffBack On The Old School Stuff is het debuut van The Tallent Brothers. De broers Rocky en Brandon hebben het album opgedragen aan Levon Helm, drummer en zanger van The Band, hun beider held. Bij hem in Woodstock vielen ze zo ongeveer midden in een Midnight Ramble-sessie tijdens een tournee, die ze rondreizend in een oude Van (afgebeeld op de voorkant van het hoesje) plegen af te werken. Rocky, thuis in enginering, helpt tot zijn verbazing er een handje mee aan de opnames van Electric Dirt, de laatste studioplaat van de maestro. Al snel daarna wordt Brandon gevraagd als leadgitarist in de band van niemand minder dan David Allan Coe, dé outlaw aller outlaws. Hij stemt toe op voorwaarden dat Rocky mag meedoen. Dat mag, maar na een jaar gaan ze weer op eigen benen. De nodige ervaringen rijker en bijgevolg rijper, komt het tot het opnemen van een eerste volwaardig album, na eerst de e.p. Call Me Country nog te hebben uitgebracht. Het is het realiseren van een droom, na acht jaar ploeteren on the road, zo laten de broers weten. Elk van de tien americanasongs op Back On The Old Stuff, verbeeldt een bijgebleven gebeurtenis van een tournee. Die trips lijken zich in een entourage van weemoed, melancholie en verlangen af te spelen, want zo klinkt de sfeer op het album van begin tot eind. Het is de kracht en tegelijkertijd ook de zwakte van het album, dat praktisch alleen ballads bevat. Sterke ballads daar niet van, maar bij elkaar genomen wringt op den duur het gebrek aan variatie. Aanvankelijk meeslepend, op den duur voortslepend. Dat kunnen de broers beter lijkt me, want aan talent, integriteit en instelling ontbreekt het hen niet. Daarbij zijn het prima zangers, Rocky met het schorre en Brandon met een warm stemgeluid. Bovendien bezitten ze en een fijnbesnaard gevoel voor de instrumentale omlijsting, The Band indachtig. Voor het bereiken van een dergelijk karakteristiek geluid vervult natuurlijk, naast gebruik van elektrische- en akoestische gitaren, bas, drums en piano, het orgel een fraaie (hoofd)rol. (Independent)