Gary Clark Jr., The Story of Sonny Boy Slim

Gary Clark Jr. - The Story of Sonny Boy SlimZat laats een bakkie te doen met een bassist die in een aantal cover bandjes speelt in het classic blues rock circuit. Vroeg aan hem of hij al eens van Gary Clark jr. had gehoord? Antwoord wie? Muzikaal blijven hangen is ook een kunst van liefhebberij, denk ik dan. Toch kon ik mij dat wel voorstellen want als er één artiest is die de laatste jaren als een komeet omhoog geschoten is, is het wel Gary Clark jr. De beste man was zo druk met toeren, na de release van zijn debuut CD Blak and Blu (2012), dat hij terug moest vallen op het vorig jaar verschenen live dubbel album.

Erg aangenaam is het dan ook kennis te nemen van Clark’s tweede studio release. De man, die geïnspireerd raakt van alles wat lawaai maakt, maakt het helemaal waar. Ook op The Story of Sonny Boy Slim bewijst Clark dat hij één van de creatiefste muzikanten is die er op deze aardbol rondlopen. Gospel, Blues, Soul, Hiphop, R&B, Rock n’ Roll niets is hem vreemd. Ma’s standvastigheid, koosnaampje Sonny Boy, en Clark’s vrienden, die hem liever Slim noemen, hebben overigens bijgedragen aan de totstandkoming van de albumtitel.

Clark opent ijzersterk met The Healing. “this music is my healer”, jeetje hoe dat eruit komt (zie video) Nee, en dan het daarop volgende Grinder. Clark is duidelijk “Well I been thinking too much. Seems like everyone’s talking about money. So, I’ve got to get me some” Na wat soul, HipHop en dat kleine minuscule juweeltje Church, duikt uit het niets Wings op. Clark relativeert “New cars, new clothes, bankroll, new stones. Everyone knows so… We got issues, and people get misused. And girl I miss you, but I know we’ll get through. What we go through, everyone knows So… Why don’t you meet me in the wings cause I” Muzikaal, zang technisch misschien wel het beste nummer op dit album. Vloek ik in kerk als ik zeg dat Can’t Sleep zo uit de koker van Prince gekomen zou kunnen zijn?

The Story of Sonny Boy Slim is een van de beste allround platen die ik dit jaar ben tegengekomen. Ik ben geen zwak moment tegengekomen. Zoals ik al eerder uitsprak “muzikaal blijven hangen is een kunst van liefhebberij” Wie zijn muzikale horizon wil verbreden is The Story of Sonny Boy Slim de perfect “get in” plaat. (Warner Brothers)

Jan Janssen Auteur