Eric Bibb and JJ Milteau, Lead Belly’s Gold

Eric Bibb and JJ Milteau, Lead Belly’s GoldNauwelijks bekomen van zijn cd ‘Blues People’ ligt er inmiddels alweer een nieuw werkje van Eric Bibb in de cd-speler: ‘Lead Belly’s’ Gold’. Zoals de titel al aangeeft, heeft Bibb keer zijn inspiratie gehaald uit het werk van Huddy Ledbetter, bekend als Lead Belly of Leadbelly. Eigenlijk is het idee van Philippe Langlois, die de Bibb ook met Jean-Jacques Milteau in contact heeft gebracht.

Zestien nummers heeft Bibb met deze Franse harmonicaspeler vastgelegd op dit album. Dit duo wordt bij de elf live opgenomen nummers begeleidt door drummer/percussionist Larry Crockett, terwijl ook bassist Gilles Mitchel en zanger Big Daddy Wilson op een paar nummers te horen zijn.

De cd bestaat uit een aantal door Ledbetter geschreven of van hem bekende nummers, aangevuld met een paar zelfgeschreven nieuwe werkjes van het duo. Het live gedeelte bestaat uit elf nummers, zoals bekende liedjes als “House Of The Rising Sun”, “Midnight Special”, “Where Did You Sleep Last Night” en “Good Night, Irene”, die allen bij een behoorlijk breed publiek wel bekend zijn. Ze worden allemaal gebracht op de typische ingetogen Eric Bibb wijze, hoewel het harmonicaspel van Milteau en vooral de vocale inbreng van Big Daddy Wilson het soms allemaal net iets kruidiger maken.

Van de studionummers zijn de Ledbetter pareltjes “Bourgeois Blues” en “Titanic”, samen met het door Bibb geschreven “Swimmin’ In A River Of Songs” weer echte hoogtepuntjes. Sociale betrokkenheid was Lead Belly niet vreemd en ook Bibb niet. Op dit album wordt toch ook weer een link gelegd naar het minder florissante verleden van de Verenigde Staten en worden parallellen trokken naar het heden, waarin veel is veranderd, maar veel toch ook weer niet zoveel als gehoopt.

Nieuwe cd’s worden vaak met superlatieven als ‘zijn beste werk’ of ‘hij overtreft zichzelf weer’ de wereld in gestrooid. Dat is hier niet van toepassing: Eric Bibb levert eigenlijk altijd kwaliteit, dus ook weer met ‘Lead Belly’s Gold’. (Dixiefrog Records)

Ton Kok Auteur