Sugar Brown, Poor Lazarus

Sugar Brown, Poor LazarusOp 9 augustus 2014 werd in de Amerikaanse plaats Ferguson de zwarte teenager Michael Brown door een politieagent doodgeschoten. Twee maanden later ontdekte de Japans/Koreaanse Canadees Sugar Brown (Ken Kawashima) de folksong “Po’ Lazarus” uit het jaar 1911 en constateerde dat er in ruim honderd jaar tijd maar weinig veranderd was. Het zette hem aan tot het opnemen van zijn nieuwe cd ‘Poor Lazarus’.

Het album werd opgenomen in de Duke of Erb studio in Kitchener, Ontario en zanger/gitarist Sugar Brown kreeg hulp van Joolyah Narveson (gitaar, saxofoon), Art Maky (drums) Pat Phillips (drums), Tyler Stoddart (maracas). Ook Bharat Rajakumar leverde, evenals op Brown’s vorige cd, weer een paar prima bijdragen op de harmonica. Brad Levis, Tyler Stoddart en Charles Chiu tekenden voor de achtergrondvocalen.

Sugar Brown schreef zes van de veertien nummers en zette verder een gedicht van Lewis Carroll, “The Mad Gardener’s Song”, in een part 1 en een part 2 op muziek. Ook zijn er covers te horen van Frankie Lee Sims, Tom Waits, R.L. Burnside en Willie Dixon. Meest opvallende nummer het in Japans gezongen “Tokyo Nagaremono”, de titelsong van zijn favoriete Japanse film.

Brown gooit er in zijn bewerking van de titelsong als zijn wanhoop uit en zet een intense versie van het nummer neer. Harmonicaspeler Rajakumar excelleert op “Blues Lights Hooker” en deze man zou best ook buiten Canada de nodige aandacht verdienen, want zijn spel is van grote klasse. Met het fraaie, gedragen “Weak Brain And Narrow Mind” wordt het album sterk afgesloten.

Het geluid is iets rauwer dan op zijn vorige cd en over de invloed van R.L. Burnside doet hij ook niet geheimzinnig. Brown heeft weer een prima cd-tje afgeleverd met een lekker authentiek geluid. (Independent)