Jeroen Kant, Nooit Genoeg

Jeroen Kant, Nooit GenoegDe Brabantse grond levert veel volwassen songwriters op, denk aan J. W. Roy en B. J. Baartmans. Brabander Jeroen Kant was voor mij een onbekende, maar met deze tweede CD op zijn eigen label ‘Bastaardplaten’ – na ‘De lafaard kapitein’ uit begin 2013 – heeft hij mij totaal verrast en dan bedoel ik dat in positieve zin. Jeroen zingt in het Nederlands, is zeer goed te verstaan en brengt ons 11 onverwacht mooie juweeltjes. Prachtige melodietjes en gevoelige en poëtische teksten, vaak met een boodschap. De begeleiding is in handen van Gabriël Peeters (piano, orgel, drums, percussie en koortjes, tevens verantwoordelijk voor de opnames (in zijn eigen studio, Uncle Gabe’s Sound Studio in Eindhoven), productie en mix), Matthijs Leeuwis (pedalsteel, gitaren, koortjes) en Judith Renkema (basgitaar, staande bas en koortjes). Ik wil jullie een paar strofen uit de teksten niet onthouden, het zal wervend werken. Uit ‘Nooit genoeg’, in wezen een protestsong: ‘We willen allemaal zwemmen in het geld, we willen allemaal regelrecht vooruit, we willen allemaal groot en duur en snel, we willen allemaal delen in de buit’. En in ‘Het oude kronkelpad’ verliest de zanger een geliefde: ‘Het was aan de kant bij het water, ze huilde en zei met een zachte, zoete stem: ‘Denkend aan later, wil je sterven met mij, blijf je bij me het hele end?’ Er stond maar één ster aan de hemel en een heel dun streepje maan, het was al licht gaan sneeuwen, ze had haar zomerjurk nog aan.”

Elf wonderschone Nederlandstalige songs, het is lang geleden dat ik zo verrast werd door Nederlandstalige liedjes. Een aanrader, deze Jeroen Kant! (Bastaard Platen)