Kim Simmonds & Savoy Brown, The Devil To Pay

Kim Simmonds & Savoy Brown, The Devil To PayBehalve bij een select groepje liefhebbers is Savoy Brown in Nederlands nooit een echt grote naam geworden. Toch loopt het aantal albums, inclusief een paar akoestische solowerkjes van Kim Simmonds, tegen de vijftig en zit de groep inmiddels in zijn 51e levensjaar. Hun versie van Muddy Waters’ “Louisiana Blues” vormde de blauwdruk voor veel covers van dit nummer in latere jaren.

Met grote regelmaat worden er nog cd’s uitgebracht en de meest recente heet ‘The Devil To Pay’. In de loop der tijd heeft de band een indrukwekkende reeks muzikanten versleten (aantal ligt rond de zestig), maar de laatste jaren zijn, naast zanger/gitarist Kim Simmonds, bassist Pat DeSalvo en drummer Garnet Grimm vaste waarden in de band.

De van oorsprong Britse band werd in 1965 opgericht als de Savoy Brown Blues Band. De uit Wales afkomstige Simmonds woont al lange tijd in de V.S. Zowel vocaal, instrumentaal als wat betreft ‘songwriting’, leverde de groep in de jaren zestig en zeventig een aantal klassieke albums af.

De laatste jaren neemt Simmonds zelf de vocalen voor zijn rekening en hoewel hij zich niet kan meten met mensen als de onovertrefbare Chris Youlden, Lonesome Dave Peverett of Dave Walker, doet hij dit zeker niet onverdienstelijk. Maar in het bijzonder zijn herkenbare, melodieuze gitaarspel doet het hem. Het is dat Simmonds al op zeer jonge leeftijd een sterke eigen band had, maar als hij bv. bij iemand als John Mayall begonnen was, dan had hij zeker tot het rijtje Clapton/Green/Taylor behoord.

Het op het Ruf Records uitgebrachte ‘The Devil To Pay’ is vooral een album, waarbij weer van sterk gitaarspel te genieten valt. Het instrumentale “Snakin’” is hier een prima voorbeeld van. Zijn sterkte slidespel is te horen in de rocker “I’ve Been Drinking” en in “Watch My Woman” toont hij zijn jazzy kant.

Dertien eigen nummers, allemaal degelijke nummers, zonder uitschieters naar boven of beneden, maar toch weer een album dat niet misstaat in het ruime oeuvre van Savoy Brown. (Ruf Records)